Trump herstelt sancties tegen Iran: ‘VS grootste verliezer van de beslissing’

Ali Khamenei © AFP

Door de sancties tegen Iran te herstellen, heeft de Amerikaanse president Donald Trump zijn land in diskrediet gebracht. Dat heeft ayatollah Ali Khamenei, de hoogste Iraanse leider, zaterdag verklaard.

‘Deze nieuwe Amerikaanse president heeft wat nog overbleef van het prestige van de Verenigde Staten en van de democratie in diskrediet gebracht. En ook de macht van de VS om zaken af te dwingen door middel van hun economische en militaire capaciteiten, neemt af’, aldus Khamenei op Twitter.

De religieuze leider verwerpt de herinvoering van de Amerikaanse sancties tegen Iran die maandag van kracht worden. ‘Het conflict tussen de VS en Iran duurt al veertig jaar, en de VS hebben vaak tegen ons opgetreden’, aldus Khamenei, die ‘een militaire, economische en gemediatiseerde oorlog’ laakt. ‘In dit conflict zijn de VS de verliezers, en is de islamitische republiek de winnaar’.

Vrijdag al meldde het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het land zich geen zorgen maakt over de nieuwe sancties. Ook Rusland, een bondgenoot van Iran, heeft kritiek op de herinvoering van de sancties. ‘We veroordelen de destructieve daad van de VS’, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag in Moskou.

Volgens Rusland maakt de beslissing van Donald Trump alle internationale inspanningen om een akkoord met Iran af te sluiten ongedaan. ‘We wijzen alle eenzijdige sancties af die de VN-Veiligheidsraad omzeilen’, aldus het ministerie. Het probleem is volgens Rusland vooral dat de sancties ook partnerlanden van Iran treffen. Als de VS een Iraanse kernwapenwedloop willen vermijden, moeten ze daarover onderhandelen met die landen, klinkt het. De nieuwe sancties viseren in de eerste plaats de Iraanse olie-industrie. Maar ook de financiële sector en de Iraanse havens zullen worden getroffen.

Netanyahu dankbaar

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Trump zaterdag gefeliciteerd met de aangekondigde verstrenging van sancties tegen Iran. ‘Ik pleit er al jaren voor de sancties tegen het moorddadige terroristische regime van Iran, dat de hele wereld bedreigt, opnieuw volledig in te voeren’, zo staat in een zaterdag verspreide mededeling van de Israëlische premier.

Netanyahu heeft het voorts nog over een ‘historisch initiatief’ van president Trump. Netanyahu is altijd de grootste tegenstander geweest van de nucleaire deal met Teheran. Israël is immers een aartsvijand van Iran.

De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, Duitsland en de EU hadden in 2015 een nucleair akkoord bereikt met Iran. Daarin werd het nucleaire programma van Teheran ingeperkt, maar in ruil zouden de economische sancties worden opgeheven. Een half jaar geleden heeft Trump de VS echter eenzijdig teruggetrokken uit dat akkoord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content