'We spraken over IS, onze betrokkenheid in Syrië, en de trage en sterk gecoördineerde terugtrekking van Amerikaanse troepen uit de regio', zo deelde Trump mee op Twitter. Daarnaast ging het gesprek volgens de president ook over het versterken van de handelsrelaties.

President Erdogan van zijn kant stelde dat hij met Trump heeft gesproken over het vermijden van een machtsvacuüm. 'De twee leiders spraken af om de coördinatie tussen militairen, diplomaten en andere verantwoordelijken te verzekeren om te vermijden dat er een machtsvacuüm zou ontstaan' na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen, zo staat het in een Turkse mededeling.

Volgens Turkse en Amerikaanse media besloot Trump de zowat 2.000 Amerikaanse soldaten terug te trekken uit Syrië na een telefoongesprek dat hij eerder deze maand had met Erdogan. De Amerikanen steunden er de Koerdische YPG-milities in hun gevechten tegen de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat.

Het bevel om de VS-troepenmacht terug te trekken uit Syrië is volgens nieuwszender CNN al ondertekend. Dat meldt de zender zondagavond op basis van bronnen in het Pentagon. Volgens de zender ondertekende aftredend minister van Defensie James Mattis het document. Wanneer de ruim tweeduizend Amerikaanse soldaten zullen teruggetrokken worden uit Syrië is niet bekendgemaakt.

Mattis stapte uit protest op omdat Trump besliste om de troepen uit Syrië terug te trekken. Trump had dat vorige week aangekondigd. Volgens Trump is terreurgroep IS verslagen. De beslissing stuit in eigen land maar ook internationaal op onbegrip.

Amerikaanse parlementsleden maken zich zorgen dat de Koerdische YPG-milities zonder militaire steun zullen achterblijven, en dat terwijl Erdogan ermee dreigt om hen aan te vallen. Turkije bestempelt de Koerdische strijders als terroristen.

'We spraken over IS, onze betrokkenheid in Syrië, en de trage en sterk gecoördineerde terugtrekking van Amerikaanse troepen uit de regio', zo deelde Trump mee op Twitter. Daarnaast ging het gesprek volgens de president ook over het versterken van de handelsrelaties. President Erdogan van zijn kant stelde dat hij met Trump heeft gesproken over het vermijden van een machtsvacuüm. 'De twee leiders spraken af om de coördinatie tussen militairen, diplomaten en andere verantwoordelijken te verzekeren om te vermijden dat er een machtsvacuüm zou ontstaan' na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen, zo staat het in een Turkse mededeling. Volgens Turkse en Amerikaanse media besloot Trump de zowat 2.000 Amerikaanse soldaten terug te trekken uit Syrië na een telefoongesprek dat hij eerder deze maand had met Erdogan. De Amerikanen steunden er de Koerdische YPG-milities in hun gevechten tegen de jihadistische terreurgroep Islamitische Staat. Het bevel om de VS-troepenmacht terug te trekken uit Syrië is volgens nieuwszender CNN al ondertekend. Dat meldt de zender zondagavond op basis van bronnen in het Pentagon. Volgens de zender ondertekende aftredend minister van Defensie James Mattis het document. Wanneer de ruim tweeduizend Amerikaanse soldaten zullen teruggetrokken worden uit Syrië is niet bekendgemaakt.Mattis stapte uit protest op omdat Trump besliste om de troepen uit Syrië terug te trekken. Trump had dat vorige week aangekondigd. Volgens Trump is terreurgroep IS verslagen. De beslissing stuit in eigen land maar ook internationaal op onbegrip. Amerikaanse parlementsleden maken zich zorgen dat de Koerdische YPG-milities zonder militaire steun zullen achterblijven, en dat terwijl Erdogan ermee dreigt om hen aan te vallen. Turkije bestempelt de Koerdische strijders als terroristen.