Topadviseur Hillary Clinton gaat scheiden na sexting-schandaal – en Trump bemoeit zich ermee

Anthony Weiner en Huma Abedin in 2013 © REUTERS
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Nadat haar echtgenoot Anthony Weiner voor de zoveelste keer in een sexting-schandaal is betrokken heeft Huma Abedin, de topadviseur van Hillary Clinton, een echtscheidingsprocedure aangekondigd. Donald Trump gewaagt van een veiligheidsrisico.

Huma Abedin en Anthony Weiner leven volgens de Amerikaanse pers al maanden gescheiden, nadat in mei de in veel opzichten onthutsende documentairefilm ‘Weiner’ hun, maar vooral haar privépijn had blootgelegd.

The New York Post publiceerde zondagavond een foto die Weiner blijkbaar in een sessie van sexting had gestuurd naar een “rondborstige brunette” (dixit de Post), die volgens de krant ook een Trump-aanhangster is. Eerder was hij ettelijke keren betrapt terwijl hij beelden van zijn geslachtsdeel (weliswaar verborgen onder zijn slip) had getweet, maar dit keer had hij het vijfjarig, slapend kind van het paar in de foto van zijn ondergoed opgenomen.

Abedin was volgens CNN “furieus en ziek” van het beeld en liet maandagochtend in een mededeling weten dat ze gaat scheiden. “Na lange en pijnlijke overwegingen en werk aan mijn huwelijk, heb ik het besluit getroffen te scheiden van mijn echtgenoot. Anthony en ik blijven erop gericht dat te doen wat het beste is voor onze zoon, die het licht van ons leven is. Gedurende deze moeilijke tijd vraag ik om respect voor onze privacy”.

Carlos Danger live

Anthony Weiner, ooit een rijzende ster binnen de Democratische partij, een jong parlementslid en kandidaat-burgemeester voor New York, kwam in 2011 in een schandaal terecht, nadat de rechtse site Breitbart een tweet (met bedekt geslachtsdeel) openbaar maakte.

Weiner ontkende even maar gaf dan toe dat de beelden door hem verstuurd waren. Hij nam ontslag als lid van het Huis van Afgevaardigden. De altijd bedeesde Abedin werkte rond die tijd een problematische persconferentie af waarin ze haar steun aan Weiner toezegde. Er werd relatietherapie in het vooruitzicht gesteld.

Het paar was maandenlang voer voor de laatavondkomieken, ook al omdat – what’s in a name? – weiner slang is voor penis.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Twee jaar later deed Weiner, die dacht dat hij lang genoeg voor zijn fouten geboet had, een gooi naar het burgemeesterschap van New York. Maar tijdens de campagne doken nieuwe sexts van de kandidaat-burgemeester op, die voor zijn escapades op Twitter de nom de plume Carlos Danger hanteerde.

Dat nieuwe schandaal werd live geregistreerd door documentairemakers die de comeback van Weiner in beeld zouden brengen. Een gruwelijk gegeneerde Abedin moest Weiner afwimpelen terwijl die naar een strategie zocht om het schandaal af te wenden (en om een fysieke confrontatie tussen door de pers opgetrommelde sext-vriendin en zijn echtgenote te vermijden).

Sinds die rampzalige campagne voor het burgemeesterschap in 2013 was Weiner “ten gronde een voltijdse papa”, zei Abedin, vorige maand in Vogue.

De nu 51-jarige Weiner bracht lange uren in de gym door, en werkte ook weer. Hij schreef een column voor The Daily News en gaf politiek commentaar voor een tv-zender in New York.

The Daily News voert de column nu af, en het tv-station overweegt om de samenwerking te beëindigen.

Weiner heeft zijn Twitter-account afgekoppeld.

‘Chanteerbaar’

Donald Trump wachtte niet lang om op het privéprobleem van Huma Abedin en Anthony Weiner in te gaan. Dat heeft hij, overigens, eerder nog gedaan, en tijdens meetings heeft hij het vaak over “de pervert Weiner”.

“Huma treft een heel wijze beslissing”, liet hij in een mededeling weten. “Ik ken Anthony Weiner goed, en ze is veel beter af zonder hem”.

“Ik maak me weliswaar zorgen over het land in die zin dat Hillary Clinton onachtzaam en nalatig was door Weiner zo dichtbij hypergeheime informatie te laten komen. Wie weet wat hij wist en aan hij wie hij het vertelde? Dit is gewoon een zoveelste voorbeeld van het slecht beoordelingsvermogen van Hillary Clinton. Het is mogelijk dat ons land en zijn veiligheid door dit gecompromitteerd zijn”.

Eerder zei hij dat Weiner door zijn gedrag chanteerbaar was.

Huma Abedin, 40, is zowat haar hele professionele leven in dienst bij Clinton, die haar ooit omschreef als “haar tweede dochter”. In 1996, als 20-jarige, werkte ze als stagiair voor de toenmalige First Lady. Ze is intussen opgeklommen en wordt beschouwd als de topadviseur van de Democratische presidentskandidaat. Clinton zou haar altijd ondersteund en begeleid hebben tijdens haar huwelijksperikelen.

Abedin staat ook centraal in het Clinton Foundation-schandaal. Ze werkte tussen 2009 en 2013 voor Clinton, die toen minister van Buitenlandse Zaken was, maar tegelijk deed ze ook adviseurswerk voor de Clinton Foundation. Als Doug Brand, de toenmalige baas van de Foundation, mails verstuurde om namens donoren gunsten aan de minister te vragen, kwamen ze vaak bij Abedin terecht.

Ouders

De ouders van Abedin zijn geboren in het nog koloniale, niet opgedeelde India. Haar vader was een islam-specialist, en haar moeder doceert sociologie in de Saudische stad Jeddah.

Rechtse publicaties proberen Abedin soms als een verdoken moslimradicaal voor te stellen, maar haar voorbeeld als studente was Christiane Amanpour, destijds oorlogsjournaliste voor CNN.

Partner Content