Tillerson belde Porosjenko op om hem te informeren over zijn bezoek aan Moskou, nu een kleine twee weken geleden. Naar eigen zeggen maakte hij toen duidelijk dat de VS betere relaties willen met Rusland, maar hun opstelling in Oost-Oekraïne een "obstakel" blijft.

Het gesprek zondag vond plaats na de dood van een Amerikaanse waarnemer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Oost-Oekraïne. Hij kwam zondag om nadat zijn patrouillevoertuig op een mijn was gereden. Porosjenko bood Tillerson zijn medeleven aan, en de twee benadrukten het belang van de OVSE in het controleren van de Minsk-akkoorden, die vrede moeten brengen in Oost-Europa.

Het incident illustreerde volgens beide heren ook "dat alle partijen, en vooral de separatistische krachten onder leiding van Rusland, onmiddellijk hun verplichtingen uit de akkoorden moeten uitvoeren", luidde de mededeling van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Tillerson verzekerde Oekraïne ook dat de sancties tegenover Rusland van kracht blijven, totdat het land de controle over het schiereiland Krim opgeeft, en de Minsk-akkoorden volledig implementeert.

Tillerson belde Porosjenko op om hem te informeren over zijn bezoek aan Moskou, nu een kleine twee weken geleden. Naar eigen zeggen maakte hij toen duidelijk dat de VS betere relaties willen met Rusland, maar hun opstelling in Oost-Oekraïne een "obstakel" blijft. Het gesprek zondag vond plaats na de dood van een Amerikaanse waarnemer van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Oost-Oekraïne. Hij kwam zondag om nadat zijn patrouillevoertuig op een mijn was gereden. Porosjenko bood Tillerson zijn medeleven aan, en de twee benadrukten het belang van de OVSE in het controleren van de Minsk-akkoorden, die vrede moeten brengen in Oost-Europa. Het incident illustreerde volgens beide heren ook "dat alle partijen, en vooral de separatistische krachten onder leiding van Rusland, onmiddellijk hun verplichtingen uit de akkoorden moeten uitvoeren", luidde de mededeling van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Tillerson verzekerde Oekraïne ook dat de sancties tegenover Rusland van kracht blijven, totdat het land de controle over het schiereiland Krim opgeeft, en de Minsk-akkoorden volledig implementeert.