Voor het offensief ten noorden van de stad Homs worden duizenden soldaten van zowel het regeringsleger als de Libanees sjiitische groep Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde in stelling gebracht, aldus de bronnen van DPA.

Rebellenstellingen in de provincie Homs werden vorige week door Russische toestellen gebombardeerd. Homs is een van de vroegste oppositiecentra in de burgeroorlog. Er wordt gevochten door een resem groepen van het Vrije Syrische Leger tot en met het al-Nusra-front, de lokale tak van Al-Qaeda. Vooraleer DPA de andere bronnen aanboorde, had een adviseur van het Vrije Syrische Leger gemeld dat er een troepenopbouw rond Homs aan de gang was. En de Israelische krant Jerusalem Post had vorige week op basis van Libanese bronnen al de komst van "honderden nieuwe Iraanse soldaten" in Syrië gemeld.

Vernielingen in de provincie Homs, REUTERS
Vernielingen in de provincie Homs © REUTERS

De Amerikanen vermoeden, voegt dan weer de Amerikaanse zender CNN toe, dat ook Rusland wapens en troepen voor het regeringsoffensief levert.

Het grondoffensief zou de kritiek op de Russische interventie nog kunnen doen toenemen, want het zal ook gericht zijn, misschien zelfs vooral gericht zijn, tegen rebellengroepen die door het Westen worden gesteund.

'Herbevoorrading'

De door Amerika geleide alliantie wil vooral strijden tegen IS, maar tegelijk ook de Syrische president Bashar al-Assad van de macht verdrijven. De Russen daarentegen willen vooral het Assad-regime in het zadel houden, door alle tegenstanders ervan te viseren.

Tot voor kort leek het alsof dat regime het pleit aan het verliezen was, hoewel de regeringstroepen georganiseerd bleven. Maar met de Russische steun is de hoop op een heropleving gegroeid.

Volgens CNN, dat twee anonieme bronnen bij de Amerikaanse regering aanhaalt, zou president Barack Obama het licht op groen hebben gezet om een aantal rebellengroepen, zoals de Syrische Koerden, "te herbevoorraden", in het licht van de toegenomen rol van de Russen.

Eerder verklaarden meer dan veertig rebellengroepen dat ze "wraak" zullen nemen voor de Russische bombardementen die volgens hen in de provincie Homs een bloedbad hebben aangericht bij de burgerbevolking. Opmerkelijk: de verklaring is zowel ondertekend door gematigde rebellengroepen als door radicale islamisten, zij het niet door al-Nusra of IS.

(Belga/RR)

Voor het offensief ten noorden van de stad Homs worden duizenden soldaten van zowel het regeringsleger als de Libanees sjiitische groep Hezbollah en de Iraanse Revolutionaire Garde in stelling gebracht, aldus de bronnen van DPA. Rebellenstellingen in de provincie Homs werden vorige week door Russische toestellen gebombardeerd. Homs is een van de vroegste oppositiecentra in de burgeroorlog. Er wordt gevochten door een resem groepen van het Vrije Syrische Leger tot en met het al-Nusra-front, de lokale tak van Al-Qaeda. Vooraleer DPA de andere bronnen aanboorde, had een adviseur van het Vrije Syrische Leger gemeld dat er een troepenopbouw rond Homs aan de gang was. En de Israelische krant Jerusalem Post had vorige week op basis van Libanese bronnen al de komst van "honderden nieuwe Iraanse soldaten" in Syrië gemeld.De Amerikanen vermoeden, voegt dan weer de Amerikaanse zender CNN toe, dat ook Rusland wapens en troepen voor het regeringsoffensief levert.Het grondoffensief zou de kritiek op de Russische interventie nog kunnen doen toenemen, want het zal ook gericht zijn, misschien zelfs vooral gericht zijn, tegen rebellengroepen die door het Westen worden gesteund.De door Amerika geleide alliantie wil vooral strijden tegen IS, maar tegelijk ook de Syrische president Bashar al-Assad van de macht verdrijven. De Russen daarentegen willen vooral het Assad-regime in het zadel houden, door alle tegenstanders ervan te viseren.Tot voor kort leek het alsof dat regime het pleit aan het verliezen was, hoewel de regeringstroepen georganiseerd bleven. Maar met de Russische steun is de hoop op een heropleving gegroeid. Volgens CNN, dat twee anonieme bronnen bij de Amerikaanse regering aanhaalt, zou president Barack Obama het licht op groen hebben gezet om een aantal rebellengroepen, zoals de Syrische Koerden, "te herbevoorraden", in het licht van de toegenomen rol van de Russen. Eerder verklaarden meer dan veertig rebellengroepen dat ze "wraak" zullen nemen voor de Russische bombardementen die volgens hen in de provincie Homs een bloedbad hebben aangericht bij de burgerbevolking. Opmerkelijk: de verklaring is zowel ondertekend door gematigde rebellengroepen als door radicale islamisten, zij het niet door al-Nusra of IS.(Belga/RR)