Spanning stijgt in Catalonië: Madrid annuleert ‘bindend referendum’

© reuters

Ondanks een gerechtelijk verbod en weerstand van de Spaanse autoriteiten wil de regering van de regio Catalonië zondag een ‘bindend referendum’ over haar onafhankelijkheid houden. Madrid blijft vastberaden om het referendum te verhinderen.

De Catalaanse politie heeft zaterdag in Catalonië ruim de helft – 1.300 van de 2.315 – schoolgebouwen verzegeld, waar separatisten onder de hoede van de regionale regeringsleider Carles Puigdemont op zondag 1 oktober een referendum willen houden over de onafhankelijkheid.

Volgens Puigdemont is het referendum bindend, volgens Madrid is het ongrondwettelijk en dus verboden. Premier Mariano Rajoy benadrukte herhaaldelijk dat het referendum onder geen enkel beding zal plaatsvinden.

Intussen houden separatisten sinds vrijdagavond 163 scholen bezet die dienst doen als stembureau. Ze gingen tot nader order niet in op het verzoek van de Guardia Civil om de gebouwen te verlaten. Ze hebben daarvoor in principe de tijd tot zondagmorgen 6 uur.

Madrid verzegelde zaterdag niet alleen een groot deel van de stembureaus, maar schakelde vervolgens ook het systeem om de stemmen te tellen uit. Op die manier wordt stemmen volgens de Spaanse regering onmogelijk en is het referendum bijgevolg ‘geannuleerd’.

Of het referendum al dan niet zal plaatsvinden – of op welke manier dat zal gebeuren – valt dus af te wachten. Er werden in ieder geval 5,3 miljoen Catalanen opgeroepen om zondag in een van de 2.315 kiesbureaus hun stem uit te brengen.

In de loop van de dag stelden de Catalaanse separatisten hun verwachtingen over het resultaat van het referendum neerwaarts bij. Ze rekenen nu op ruim 1 miljoen Catalanen die zullen instemmen met onafhankelijkheid voor Catalonië. Ze halveren daarmee hun verwachtingen, nu Madrid alsmaar meer actie onderneemt om het volgens het Grondwettelijk Hof verboden referendum onmogelijk te maken. Tegenstanders gaven eerder al aan dat zij niet komen opdagen.

In het centrum van de Catalaanse hoofdstad Barcelona stroomden zaterdag duizenden voorstanders van de onafhankelijkheid samen om te betogen. In de Spaanse hoofdstad Madrid kwamen duizenden demonstranten op straat om te protesteren tegen het referendum van de Catalanen.

Het aantal voorstanders van een Catalaanse afscheuring van Spanje schommelde de afgelopen jaren tussen de 40 en 50 procent. Al sinds 2012 vinden steeds weer massale betogingen van de separatisten plaats.

Partner Content