Puigdemont bedankt ‘vrienden van de Vlaamse partij N-VA’ tijdens speech in Brussel

Carles Puigdemont komt aan op een bijeenkomst van Catalaanse burgemeesters in de Bozar in Brussel. © Belga

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont bedankte tijdens een speech in Bozar de ‘vrienden van de Vlaamse partij N-VA’.

‘Vrijheid’, daar is het de Catalaanse burgemeesters die dinsdag naar Brussel zijn afgezakt, om te doen. Vrijheid voor de acht gewezen Catalaanse ministers die momenteel in de cel zitten in Spanje.

Daarnaast drukken ze hun solidariteit uit voor de afgezette minister-president Carles Puigdemont en de vier ministers die vorige week naar België zijn getrokken om aan een arrestatie door het Spaanse gerecht te ontsnappen. Dinsdagavond hielden de burgemeesters een conferentie in de Brusselse Bozar om hun standpunten nogmaals duidelijk te maken.

Ook Puigdemont kwam daar omstreeks 17.30 uur toe, luid toegejuicht door de ongeveer 200 burgemeesters. De burgemeesters willen met hun komst naar Brussel ook uitleggen waarom ze onafhankelijkheid willen voor de Catalaanse regio. Daarnaast is Brussel als locatie ook symbolisch om aan te tonen dat ze pro-Europees zijn, zegt Europarlementslid Joseph-Maria Terricabras.

Het slotwoord was voor Puigdemont zelf. Die had eerst een opvallende bedankje in petto: ‘Ik bedank mijn vrienden, de Vlaamse partij N-VA’, begon Puigdemont, waarna hij zich tot de bijna 200 aanwezige burgemeesters richtte. ‘Dames en heren burgemeesters, jullie weten niet wat jullie aanwezigheid betekent voor ons, jullie solidariteit, jullie gehechtheid aan de waarden die in gevaar zijn, niet enkel in Catalonië maar ook in heel Europa’, sprak Puigdemont.

Het stilzwijgen van Europa is pijnlijk voor de Catalaanse inwoners, ging Puigdemont verder. ‘De burgers vragen zich af waarom Europa zwijgt over dit mismeesteren van de democratie. Spanje zal zich moeten verantwoorden voor het internationaal gerecht’, was Puigdemont duidelijk.

De afgezetten Catalaanse premier vroeg zich dan ook luidop af of Europa de ‘staatsgreep’ van de Spaanse regering zal blijven steunen. ‘Zullen jullie het resultaat van de Catalaanse verkiezingen (op 21 december, nvdr.) aanvaarden of gaan jullie Mariano Rajoy en zijn staatsgreep blijven steunen? ‘, wierp hij de voorzitters van de Europese Commissie en het Europees parlement voor de voeten.

Optocht in Europese wijk

Omstreeks 14 uur stapten een honderdtal burgemeesters van de in totaal 900 gemeenten in Catalonië van de bus in het hart van de Europese wijk. Ze zijn naar Brussel afgezakt om hun solidariteit te betuigen met de afgezette regering van Carles Puigdemont, die wordt beschuldigd van onder meer rebellie en het uitroepen van de onafhankelijkheid. Acht gewezen ministers zitten al in een Spaanse cel.

https://www.youtube.com/360https://i.ytimg.com/vi/t_RtAhHGPeA/hqdefault.jpg

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
video1.0belgabox270480YouTubehttps://www.youtube.com/user/belgabox480Honderdtal Catalaanse burgemeesters aangekomen in Brussel

‘Zevenhonderd Catalaanse burgemeesters riskeren in de komende dagen en weken vervolgd te worden omdat ze voor de onafhankelijkheid zijn’, zegt Europees parlementslid Jordi Solé, die eveneens burgemeester is van de gemeente Caldes de Montbui. ‘We zijn naar Brussel gekomen om uit te leggen wat er ons boven het hoofd hangt. Nochtans heeft onze regering enkel het verzoek van de Catalaanse kiezers gevolgd. Wij hoopten met het referendum op een dialoog, in de plaats daarvan kregen we echter politiegeweld en vervolgingen’, aldus Solé.

De Catalaanse vertegenwoordiging hoopt dat Europa zich eindelijk ferm uitspreekt over de gebeurtenissen in Spanje. ‘Wij Catalanen hebben altijd in de Europese zaak geloofd en wij hebben ook onze rechten. Door wat nu gebeurt, voelen we ons echter in de steek gelaten. De uitspraken van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat de Spaanse regering enkel de wet volgt, maken de ontgoocheling enkel nog groter. Maar het is niet nieuw dat de belangrijkste Europese instellingen altijd al aan de kant van Madrid hebben gestaan.’

Volgens Ramon Tremosa i Balcells, Europees parlementslid binnen de Alde-fractie, verzaakt de Europese Unie aan de twee belangrijkste basisprincipes. ‘Wij eisen van de Europese Unie dat ze haar eigen verdragen respecteert. Het optreden van de Spaanse regering en de vervolgingen door het gerecht gaan in tegen het recht op vrije meningsuiting en het recht op vergadering. Bovendien treedt de overheid ook het verbod op militair geweld tegen de eigen bevolking met voeten.’

Aan de andere kant van het Schumanplein, gescheiden door het rondpunt, verzamelden een dertigtal pro-Spaanse betogers. Ondanks wat heen-en-weergeroep, bleef alles rustig.

Partner Content