Peiling Catalaanse krant voorspelt dat separatisten absolute meerderheid kunnen verliezen

© REUTERS

De huidige onafhankelijkheidsgezinde coalitie in Catalonië zou bij de vervroegde verkiezingen van 21 december mogelijk haar absolute meerderheid verliezen. Dat blijkt althans uit een peiling van de Catalaanse krant La Vanguardia.

De peiling werd gehouden tussen 30 oktober en 3 november. De formaties voor onafhankelijkheid zouden samen tussen de 66 en 69 zetels behalen. Voor een absolute meerderheid in het parlement zijn 68 zetels nodig, op een totaal van 135.

De drie partijen -ERC, PDECAT en CUP- hebben nu samen 72 zetels. ERC zou weliswaar stemmen winnen, maar de partij van Catalaans leider Puigdemont (PDECAT) zou zwaar worden afgestraft.

In een andere peiling van de krant La Razón, zouden de drie regeringspartijen slechts 65 zetels halen.

Het aantal kiezers dat voor onafhankelijkheid is, zou op zijn beurt dalen tot 1,7 miljoen, tegen 1,9 miljoen bij de vorige verkiezingen in 2015, aldus La Razón. De unionistische partijen zouden daarentegen stemmen winnen, bericht La Vanguardia. De Partido Popular van de Spaanse premier Mariano Rajoy, samen met de centrumpartij en de socialisten, zouden in Catalonië 44 procent van de stemmen behalen. Dat is 5 procentpunt meer dan in 2015.

ERC, PDECAT en CUP zouden 46 procent van de stemmen halen. De overblijvende tien procent zou volgens de peiling gaan naar Catalunya en Comú. Die is tegen onafhankelijkheid, maar wel voorstander van een referendum over de kwestie.

De verkiezingen van 21 december werden uitgevaardigd door de nationale overheid, nadat het Catalaanse parlement vorige maand een onafhankelijkheidsverklaring had goedgekeurd. Catalonië staat sindsdien onder rechtstreeks bestuur van Madrid. Bij de verkiezing wordt een recordopkomst verwacht, van meer dan 80 procent, blijkt uit de peiling.

Partner Content