Indien de separatistische minister-president van Catalonië Carles Puigdemont probeert zijn regio vanuit ballingsoord Brussel te besturen, zal Catalonië onder voogdij van Madrid blijven staan. Die waarschuwing heeft maandag de Spaanse premier Mariano Rajoy gelanceerd.

Rajoy, leider van de conservatieve Partido Popular (PP), wil dat Puigdemont zijn mandaat - zijn hernieuwde verkiezing tot minister-president van Catalonië - 'fysiek' opneemt, ter plaatse dus. Zoniet, aldus Rajoy, blijft artikel 155 van de grondwet van kracht. Dat artikel geeft Madrid de toestemming om de regio onder voogdij te plaatsen. Dat is al het geval sinds 27 oktober.

Indien de separatistische minister-president van Catalonië Carles Puigdemont probeert zijn regio vanuit ballingsoord Brussel te besturen, zal Catalonië onder voogdij van Madrid blijven staan. Die waarschuwing heeft maandag de Spaanse premier Mariano Rajoy gelanceerd.Rajoy, leider van de conservatieve Partido Popular (PP), wil dat Puigdemont zijn mandaat - zijn hernieuwde verkiezing tot minister-president van Catalonië - 'fysiek' opneemt, ter plaatse dus. Zoniet, aldus Rajoy, blijft artikel 155 van de grondwet van kracht. Dat artikel geeft Madrid de toestemming om de regio onder voogdij te plaatsen. Dat is al het geval sinds 27 oktober.