Snowden: ‘Nooit gedacht dat NSA volledig onbekwaam zou zijn’

© reuters
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

De NSA heeft geen interne waarschuwingen gevonden die Edward Snowden zou hebben achtergelaten. Dat zegt een directeur van de Amerikaanse geheime dienst.

De NSA heeft geen interne waarschuwingen gevonden die Edward Snowden zou hebben achtergelaten. Dat zegt een directeur van de Amerikaanse geheime dienst.

Snowden, de klokkenluider die de afluisterpraktijken van de NSA aan het licht bracht, zei vorige maand dat hij digitale ‘hints’ bij de NSA heeft achtergelaten met de bedoeling duidelijk te maken dat hij geen buitenlandse spion was. ‘Ik had verwacht dat de geheime dienst er moeite mee zou hebben om de hints te vinden, maar ik had nooit gedacht dat ze volledig onbekwaam zou zijn’, aldus Snowden.

Volgens David Sherman, directeur archieven bij de NSA, lanceerde de geheime dienst een uitgebreid onderzoek naar de onthullingen van de klokkenluider. ‘We hebben alle verzonden, ontvangen en verwijderde e-mails van Snowden verzameld’, zei Sherman vrijdag tijdens een verklaring onder eed. ‘Tijdens dat onderzoek hebben we geen enkele e-mail geschreven door Snowden gevonden waarin hij de verantwoordelijke van de dienst zou hebben gewaarschuwd voor de NSA-praktijken.’

Spionage van onvoorstelbare omvang

De voormalige technicus van NSA bracht met zijn onthullingen een voordien onvoorstelbare omvang aan spionagepraktijken bij bijna elke soort elektronische data en communicatie aan het licht.

De onthullingen zorgden tijdelijk voor ‘ergernis’ tussen de Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten. Snowden verblijft nog altijd in Rusland. Hij kreeg begin augustus een nieuwe verblijfsvergunning voor drie jaar. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content