‘Russische kiescampagne verliep oneerlijk’

© Reuters

Internationale waarnemers hebben de gang van zaken bij de Russische presidentsverkiezingen bekritiseerd.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gewaagde van lastige verplichtingen om zich als kandidaat te laten registreren, vooringenomen (staats)media, druk op regeringsambtenaren om op Poetin te stemmen en gevallen van het volstoppen van stembussen.

Bovendien zei de OVSE het tellen van de stemmen in bijna een derde van de stembureau’s als negatief te beschouwen vanwege onregelmatigheden in de procedures.

De Russische Kiescommissie riep premier Vladimir Poetin tot winnaar van de presidentsverkiezingen uit. De ex-president behaalde 63,75 procent van de stemmen.

Legitiem?

Communistenleider Gennadi Zjoeganov kwam uit op 17,19 procent, miljardair Michail Prochorov op 7,85 procent en ultranationalist Vladimir Zjirinovski op 6,23 procent. De centrumlinkse ex-voorzitter van de Federatieraad Sergej Mironov eindigt laatste met 3,85 procent van de stemmen.

De waarnemers weigerden te zeggen of zij Poetin al dan niet als legitieme winnaar zagen. De stembusgang zelf verliep in het algemeen efficiënt, maar vond niet in volslagen democratische omstandigheden plaats, zeiden ze.

Poetin moest meer dan 50 procent halen om al in de eerste ronde verkozen te zijn. De sterke man van Rusland, momenteel premier, mag zich opmaken om voor de derde keer president te worden. In 2008 maakte hij plaats voor Dmitri Medvedev omdat de grondwet drie opeenvolgende termijnen verbiedt. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content