De Russisch-orthodoxe Kerk roept de drie veroordeelde leden van de Russische punkgroep Pussy Riot op om zich te verontschuldigen voor het optreden in een Moskouse kathedraal, waar zij een anti-Poetin-gebed opvoerden. Volgens de Kerk kan boetedoening hen elpen, wanneer een rechtbank zich over het beroep tegen hun straf buigt.

Het Russische patriarchaat verspreidde zondag een mededeling. "Hun daden beledigen de gevoelens van gelovigen, moeten veroordeeld worden en mogen niet onbestraft blijven", klonk het. De rechtbank in Moskou behandelt maandag het beroep dat de Pussy Riot-leden tegen hun veroordeling tot twee jaar strafkamp wegens hooliganisme en religieuze haat aantekenden. De drie dames voerden een punkgebed op in een Moskouse kathedraal, waarbij Russisch president Vladimir Poetin bekritiseerd werd.

Blasfemiewet

Op de veroordeling kwam kritiek van de anti-Poetinbeweging. Die vindt dat Poetin teveel macht geeft aan stromingen die niet de hele maatschappij vertegenwoordigen. De Orthodoxe Kerk is daar een voorbeeld van. Ook een net aangenomen wet die blasfemie streng bestraft kreeg kritiek. (Belga/SD)


De Russisch-orthodoxe Kerk roept de drie veroordeelde leden van de Russische punkgroep Pussy Riot op om zich te verontschuldigen voor het optreden in een Moskouse kathedraal, waar zij een anti-Poetin-gebed opvoerden. Volgens de Kerk kan boetedoening hen elpen, wanneer een rechtbank zich over het beroep tegen hun straf buigt. Het Russische patriarchaat verspreidde zondag een mededeling. "Hun daden beledigen de gevoelens van gelovigen, moeten veroordeeld worden en mogen niet onbestraft blijven", klonk het. De rechtbank in Moskou behandelt maandag het beroep dat de Pussy Riot-leden tegen hun veroordeling tot twee jaar strafkamp wegens hooliganisme en religieuze haat aantekenden. De drie dames voerden een punkgebed op in een Moskouse kathedraal, waarbij Russisch president Vladimir Poetin bekritiseerd werd. BlasfemiewetOp de veroordeling kwam kritiek van de anti-Poetinbeweging. Die vindt dat Poetin teveel macht geeft aan stromingen die niet de hele maatschappij vertegenwoordigen. De Orthodoxe Kerk is daar een voorbeeld van. Ook een net aangenomen wet die blasfemie streng bestraft kreeg kritiek. (Belga/SD)