Republikeinse reacties op video Trump: ‘Dit is walgelijk’ – ‘Trump moet terugtreden’

Speaker Paul Ryan: not amused © REUTERS
Rudi Rotthier

De video uit 2005 van Donald Trump op zijn meest vrouwonvriendelijk zorgt ook en misschien vooral bij Republikeinen voor deining. Senator Mark Kirk vraagt dat de genomineerde zijn kandidatuur intrekt. Speaker Paul Ryan trekt een uitnodiging aan Trump in en noemt de video ‘walgelijk’.

Mark Kirk, een senator uit Illinois die al langer tegen Trump is, had de kandidaat in een eerste reactie “een kwaadaardige clown” genoemd. Even later ging hij in een tweet verder. ‘Donald Trump moet terugtreden’, schrijft hij, ‘de GOP moet regels opstellen voor een spoedvervanging’. De GOP of Grand Ole Party is een koesternaam voor de Republikeinse partij.

Jason Chaffetz, een volksvertegenwoordiger uit Utah, die tot dusver Trump ondersteunde, trekt die steun terug. “I’m out”, zei hij in gesprek met een plaatselijk tv-station. “Ik kan niet langer in goed geweten deze persoon voor het presidentschap ondersteunen. Ik kan hem niet verdedigen tegenover mijn 15-jarige dochter laat staan tegenover mijn kiezers”.

Hij zal evenmin voor Hillary Clinton kiezen, liet hij weten.

Speaker Paul Ryan, die Donald Trump ondersteunt, reageerde via een mededeling.

‘Er zijn geen excuses’

“Ik walg van wat ik vandaag hoorde. Vrouwen moeten verdedigd en gekoesterd worden, niet als object behandeld. Ik hoop dat meneer Trump op deze toestand reageert met de ernst die ze verdient en dat hij eraan werkt om het land te tonen dat hij meer respect heeft voor vrouwen dan deze clip suggereert. In tussentijd zal hij niet verschijnen op de meeting in Wisconsin”.

Vooraf was veel publiciteit gemaakt voor een gezamenlijke meeting van Ryan en Trump, die vandaag in Wisconsin zou doorgaan.

Enkele prominente Republikeinen bewandelen hetzelfde pad als Ryan: felle veroordeling zonder expliciet de steun aan de kandidaat op te zeggen. Daarbij zijn senatoren en gewezen presidentskandidaten John McCain, Ted Cruz en Marco Rubio.

John McCain gaf bijvoorbeeld deze reactie vrij: “Er zijn geen excuses voor Donald Trumps aanstootgevende en kleinerende opmerkingen. Geen vrouw mag het slachtoffer zijn van dit soort ongepast gedrag. Hij alleen is verantwoordelijk voor zijn gedrag en hij alleen moet de gevolgen dragen”.

Reince Priebus, de partijvoorzitter, schrijft in een mededeling dat over “geen enkele vrouw” in deze termen hoort gesproken te worden, “ooit”.

Republikeinen die Trump nooit ondersteund hebben, zoals Mitt Romney, veroordelen de uitspraken van Trump in gelijkaardige termen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content