Het was donderdag de 65ste verjaardag van de aanval, onder leiding van de overleden revolutionaire leider Fidel Castro, op een kazerne in Santiago de Cuba, de op een na grootste stad van het land.

Hoewel de aanval in 1953 mislukte, wordt die gezien als het begin van de opstand die uiteindelijk dictator Fulgencio Batista omverwierp in 1959. Castro installeerde vervolgens een links regime op het Caraïbische eiland. Na het aftreden in 2006 van de tien jaar later overleden Fidel Castro nam zijn broer Raul het van hem over. In april van dit jaar volgde vervolgens Miguel Diaz-Canel Raul Castro op als president.

Onder het presidentschap van Barack Obama zetten de VS een dooi in van de betrekkingen. Maar dat werd weer tenietgedaan door president Donald Trump. Castro beschuldigde hem ervan te spreken over zijn land op een 'onrespectvolle, agressieve manier, met interventionisme en een lompe manipulatie van de historische waarheid'.

'We zitten weer in een ongunstig scenario. De euforie herleeft onder onze vijanden', zei Castro voor duizenden aanhangers in Santiago de Cuba. De toespraak werd live uitgezonden op de nationale televisie. In een militair uniform riep de 87-jarige alle Cubanen op om 'iedere uitdaging met eenheid, vastberadenheid, optimisme en een onwankelbaar geloof in de overwinning tegemoet te treden'.

De feestelijkheden werden ook door Diaz-Canel bijgewoond. Cuba maakt zich op dit moment op voor een nieuwe grondwet, waarin naar verwachting geen melding meer wordt gemaakt van een communistische staat. Ook wordt het recht op private eigendom wellicht erkend, en wordt het homohuwelijk gelegaliseerd.

Het was donderdag de 65ste verjaardag van de aanval, onder leiding van de overleden revolutionaire leider Fidel Castro, op een kazerne in Santiago de Cuba, de op een na grootste stad van het land.Hoewel de aanval in 1953 mislukte, wordt die gezien als het begin van de opstand die uiteindelijk dictator Fulgencio Batista omverwierp in 1959. Castro installeerde vervolgens een links regime op het Caraïbische eiland. Na het aftreden in 2006 van de tien jaar later overleden Fidel Castro nam zijn broer Raul het van hem over. In april van dit jaar volgde vervolgens Miguel Diaz-Canel Raul Castro op als president. Onder het presidentschap van Barack Obama zetten de VS een dooi in van de betrekkingen. Maar dat werd weer tenietgedaan door president Donald Trump. Castro beschuldigde hem ervan te spreken over zijn land op een 'onrespectvolle, agressieve manier, met interventionisme en een lompe manipulatie van de historische waarheid'. 'We zitten weer in een ongunstig scenario. De euforie herleeft onder onze vijanden', zei Castro voor duizenden aanhangers in Santiago de Cuba. De toespraak werd live uitgezonden op de nationale televisie. In een militair uniform riep de 87-jarige alle Cubanen op om 'iedere uitdaging met eenheid, vastberadenheid, optimisme en een onwankelbaar geloof in de overwinning tegemoet te treden'. De feestelijkheden werden ook door Diaz-Canel bijgewoond. Cuba maakt zich op dit moment op voor een nieuwe grondwet, waarin naar verwachting geen melding meer wordt gemaakt van een communistische staat. Ook wordt het recht op private eigendom wellicht erkend, en wordt het homohuwelijk gelegaliseerd.