Raad van Europa wapent zich tegen geradicaliseerde buitenlandse strijders

Syriëstrijder © Reuters

De 47 lidstaten van de Raad van Europa hebben in Brussel afspraken gemaakt die de strijd moet vergemakkelijken tegen extremisme en geradicaliseerde Europeanen. Dat echter ‘met respect voor onze waarden en de mensenrechten’, stelt buitenlandminister Didier Reynders.

De 47 lidstaten van de Raad van Europa hebben in Brussel afspraken gemaakt die de strijd moet vergemakkelijken tegen extremisme en geradicaliseerde Europeanen die in het buitenland gaan vechten. Doel is onder meer hen sneller te onderscheppen wanneer ze weer voet zetten op Europese bodem.

Netwerk

De buitenlandministers van de Raad van Europa gaven in het Brusselse Egmontpaleis groen licht aan een aanvullend protocol bij het Verdrag van de Raad van Europa. De tekst verplicht de lidstaten om een reeks activiteiten strafbaar te stellen, zoals deel uitmaken van terreurorganisaties, net als het deelnemen aan trainingskampen of reizen naar het buitenland met terroristische bedoelingen. Zaken die in België intussen al strafbaar zijn.

Het protocol wil ook de internationale samenwerking versterken, onder meer via de uitbouw van een netwerk met contactpunten dat 24 op 7 bereikbaar is en de snelle uitwisseling van informatie vergemakkelijkt.

“Met deze tekst zullen de politiediensten van verschillende lidstaten contact kunnen opnemen met diensten uit andere landen wanneer ze aan hun grenzen personen onderscheppen die ervan verdacht worden buitenlandse terroristische strijders te zijn”, verduidelijkte secretaris-generaal Thorbjorn Jagland.

‘Respect voor waarden en mensenrechten’

“We moeten de strijd aangaan tegen radicalisme en terrorisme, maar wel met respect voor onze waarden en de mensenrechten”, vulde buitenlandminister Didier Reynders aan. Hij gaf dinsdag de voorzittersfakkel van de 47 landen tellende organisatie door aan zijn Bosnische collega Igor Crnadak.

Naast het aanvullende protocol onderschreven de ministers ook een politieke verklaring en een actieplan tegen extremisme en radicalisme, inclusief aandacht voor het onderwijs, de gevangenissen en het internet. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content