De mensenrechtenorganisatie Amnesty International had de zaak aangekaart bij de Qatarese autoriteiten, de wereldvoetbalbond FIFA en WK-organisator, het Supreme Committee for Delivery and Legacy.

'Arbeidsmigranten vertelden ons over de ontberingen die ze moesten doorstaan nadat ze maandenlang zonder salaris aan het Al Bayt-stadion werkten. Ze maken zich zorgen om hun families die ze geen geld kunnen toesturen om schoolgeld en medische zorg te betalen', zegt Steve Cockburn van Amnesty International in een persbericht. Nadat Amnesty begon te spitten, kregen sommige werknemers een deel van het loon uitbetaald, maar ook voor hen was nog steeds een achterstand.

De meeste arbeidskrachten verblijven tijdens de lockdown door het coronavirus in overvolle accommodaties in de hoofdstad Doha. QMC zorgt wel voor maaltijden.

De organisatoren van het WK lieten Amnesty International weten dat ze al sinds juli 2019 op de hoogte zijn van betalingsachterstanden. Dat roept de vraag op waarom Qatar het toestond dat werknemers maandenlang zonder salaris bleven werken. De voetbalbond werkt samen met partners in Qatar om ervoor te zorgen dat de lonen worden uitbetaald.

Het blijft echter onduidelijk waarom de FIFA tot mei 2020 niet op de hoogte was van misstanden in het Al Bayt-stadion. 'De zaak laat zien hoe gemakkelijk het nog steeds is om arbeiders in Qatar uit te buiten, zelfs wanneer ze aan een van de kroonjuwelen van het WK voetbal bouwen. Jarenlang hebben we er bij Qatar op aangedrongen het arbeidssysteem te hervormen, maar de verandering komt duidelijk niet snel genoeg', aldus Amnesty International.

Qatar grijpt (eindelijk) in

Qatar, dat dus al maanden op de hoogte was van de misstanden, greep donderdag, na het rapport van Amnesty International, in. Ze zal niet meer samenwerken met het bouwbedrijf Qatar Meta Coats (QMC).

derdag bekend, nadat Amnesty International aan het licht bracht dat arbeidsmigranten tot zeven maanden lang aan een stadion werkten zonder loon te ontvangen.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International had de zaak aangekaart bij de Qatarese autoriteiten, de wereldvoetbalbond FIFA en WK-organisator, het Supreme Committee for Delivery and Legacy. 'Arbeidsmigranten vertelden ons over de ontberingen die ze moesten doorstaan nadat ze maandenlang zonder salaris aan het Al Bayt-stadion werkten. Ze maken zich zorgen om hun families die ze geen geld kunnen toesturen om schoolgeld en medische zorg te betalen', zegt Steve Cockburn van Amnesty International in een persbericht. Nadat Amnesty begon te spitten, kregen sommige werknemers een deel van het loon uitbetaald, maar ook voor hen was nog steeds een achterstand.De meeste arbeidskrachten verblijven tijdens de lockdown door het coronavirus in overvolle accommodaties in de hoofdstad Doha. QMC zorgt wel voor maaltijden. De organisatoren van het WK lieten Amnesty International weten dat ze al sinds juli 2019 op de hoogte zijn van betalingsachterstanden. Dat roept de vraag op waarom Qatar het toestond dat werknemers maandenlang zonder salaris bleven werken. De voetbalbond werkt samen met partners in Qatar om ervoor te zorgen dat de lonen worden uitbetaald. Het blijft echter onduidelijk waarom de FIFA tot mei 2020 niet op de hoogte was van misstanden in het Al Bayt-stadion. 'De zaak laat zien hoe gemakkelijk het nog steeds is om arbeiders in Qatar uit te buiten, zelfs wanneer ze aan een van de kroonjuwelen van het WK voetbal bouwen. Jarenlang hebben we er bij Qatar op aangedrongen het arbeidssysteem te hervormen, maar de verandering komt duidelijk niet snel genoeg', aldus Amnesty International.Qatar, dat dus al maanden op de hoogte was van de misstanden, greep donderdag, na het rapport van Amnesty International, in. Ze zal niet meer samenwerken met het bouwbedrijf Qatar Meta Coats (QMC).derdag bekend, nadat Amnesty International aan het licht bracht dat arbeidsmigranten tot zeven maanden lang aan een stadion werkten zonder loon te ontvangen.