De Puerto-Ricanen kregen dinsdag een referendum met twee vragen voorgeschoteld. De eerste was of ze de territoriale status van hun eiland wilden behouden of veranderen. 54 procent stemde voor verandering.

Op de tweede vraag antwoordde 61 procent dat Puerto Rico een Amerikaanse staat moet worden. 33 procent wil de associatie met de VS behouden, zij het met meer zelfbestuur. 5 procent wil dat het eiland onafhankelijk wordt.

VS-Congres aan zet

Puerto Rico, net ten oosten van de Dominicaanse Republiek, is een 'unincorporated territory' van de VS. De inwoners zijn Amerikaanse staatsburgers, maar ze mogen niet meestemmen in de presidentsverkiezingen. Hun enige afgevaardigde in het Amerikaanse Congres mag daar evenmin stemmen.

Het Amerikaanse Congres moet beslissen of Puerto Rico daadwerkelijk de 51ste staat wordt. Resident Commissioner Pedro Pierluisi, de Puerto-Ricaanse afgevaardigde daar, zei dat hij de resultaten van het referendum zou voorleggen aan de regering Obama.

"De bal ligt nu in het kamp van het Congres", zei hij aan het persbureau AP. "Dit is een duidelijk resultaat dat nee zegt tegen de huidige status. (Belga/TV)

De Puerto-Ricanen kregen dinsdag een referendum met twee vragen voorgeschoteld. De eerste was of ze de territoriale status van hun eiland wilden behouden of veranderen. 54 procent stemde voor verandering. Op de tweede vraag antwoordde 61 procent dat Puerto Rico een Amerikaanse staat moet worden. 33 procent wil de associatie met de VS behouden, zij het met meer zelfbestuur. 5 procent wil dat het eiland onafhankelijk wordt. VS-Congres aan zet Puerto Rico, net ten oosten van de Dominicaanse Republiek, is een 'unincorporated territory' van de VS. De inwoners zijn Amerikaanse staatsburgers, maar ze mogen niet meestemmen in de presidentsverkiezingen. Hun enige afgevaardigde in het Amerikaanse Congres mag daar evenmin stemmen. Het Amerikaanse Congres moet beslissen of Puerto Rico daadwerkelijk de 51ste staat wordt. Resident Commissioner Pedro Pierluisi, de Puerto-Ricaanse afgevaardigde daar, zei dat hij de resultaten van het referendum zou voorleggen aan de regering Obama. "De bal ligt nu in het kamp van het Congres", zei hij aan het persbureau AP. "Dit is een duidelijk resultaat dat nee zegt tegen de huidige status. (Belga/TV)