De kandidatuur van de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika voor de presidentsverkiezingen van 18 april is ingediend bij de Constitutionele Raad. Dat heeft het staatspersagentschap APS zondagavond meegedeeld. Bouteflika belooft wel dat hij zijn mandaat niet zal uitdoen indien hij het in april opnieuw haalt.

Het dossier van Bouteflika werd zondagmiddag ingediend door zijn campagnedirecteur Abdelghani Zaalane, zo voegde APS toe. Bouteflika zelf vertoeft sinds een week in een ziekenhuis in Zwitserland. Het is nog niet duidelijk wanneer hij zou terugkeren.

Bouteflika is sinds 1999 aan de macht in Algerije. Dat hij een vijfde mandaat ambieert, heeft de voorbije dagen voor een ongezien golf van protest gezorgd in Algerije.

Om het volksprotest in de kiem te smoren, beloofde Bouteflika eerder op zondag dat hij zijn mandaat niet zal uitdoen indien hij op 18 april opnieuw wordt verkozen. Een 'nationale conferentie' die na de stembusgang opgericht zou worden, moet dan een datum voor vervroegde presidentsverkiezingen vastleggen, zo stelde hij zondag voor in een brief die werd voorgelezen op de nationale televisie.

HMS, de grootste gematigde islampartij van het land, zei eerder niet in de kiesarena te stappen indien Bouteflika zich opnieuw kandidaat stelde, werd zondag vernomen in partijkringen. Verschillende politici uit de oppositie hadden eerder al aangekondigd dat ze zich terugtrekken.

De voorbije dagen zwol het protest aan tegen het plan van de 81-jarige Bouteflika om volgende maand opnieuw een gooi te doen naar het presidentschap, ondanks zijn wankele gezondheid.

Het gaat om de grootste protesten in meer dan 10 jaar. De politie heeft zondag al positie ingenomen aan belangrijke plaatsen en gebouwen in de hoofdstad Algiers. Op sommige plaatsen was er al opnieuw protest. Zo is er sprake van honderden studenten die de straat opgetrokken zijn in Algiers en andere steden.

Bouteflika kreeg in 2013 een beroerte, en verschijnt zelden in het openbaar. Hij is de enige president in Noord-Afrika die gespaard bleef tijdens de Arabische Lente, die in 2010 startte in buurland Tunesië.

De kandidatuur van de Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika voor de presidentsverkiezingen van 18 april is ingediend bij de Constitutionele Raad. Dat heeft het staatspersagentschap APS zondagavond meegedeeld. Bouteflika belooft wel dat hij zijn mandaat niet zal uitdoen indien hij het in april opnieuw haalt. Het dossier van Bouteflika werd zondagmiddag ingediend door zijn campagnedirecteur Abdelghani Zaalane, zo voegde APS toe. Bouteflika zelf vertoeft sinds een week in een ziekenhuis in Zwitserland. Het is nog niet duidelijk wanneer hij zou terugkeren. Bouteflika is sinds 1999 aan de macht in Algerije. Dat hij een vijfde mandaat ambieert, heeft de voorbije dagen voor een ongezien golf van protest gezorgd in Algerije. Om het volksprotest in de kiem te smoren, beloofde Bouteflika eerder op zondag dat hij zijn mandaat niet zal uitdoen indien hij op 18 april opnieuw wordt verkozen. Een 'nationale conferentie' die na de stembusgang opgericht zou worden, moet dan een datum voor vervroegde presidentsverkiezingen vastleggen, zo stelde hij zondag voor in een brief die werd voorgelezen op de nationale televisie. HMS, de grootste gematigde islampartij van het land, zei eerder niet in de kiesarena te stappen indien Bouteflika zich opnieuw kandidaat stelde, werd zondag vernomen in partijkringen. Verschillende politici uit de oppositie hadden eerder al aangekondigd dat ze zich terugtrekken.De voorbije dagen zwol het protest aan tegen het plan van de 81-jarige Bouteflika om volgende maand opnieuw een gooi te doen naar het presidentschap, ondanks zijn wankele gezondheid. Het gaat om de grootste protesten in meer dan 10 jaar. De politie heeft zondag al positie ingenomen aan belangrijke plaatsen en gebouwen in de hoofdstad Algiers. Op sommige plaatsen was er al opnieuw protest. Zo is er sprake van honderden studenten die de straat opgetrokken zijn in Algiers en andere steden. Bouteflika kreeg in 2013 een beroerte, en verschijnt zelden in het openbaar. Hij is de enige president in Noord-Afrika die gespaard bleef tijdens de Arabische Lente, die in 2010 startte in buurland Tunesië.