Poetin sluit steun VN-resolutie interventie Syrië niet uit

Russische president Vladimir Poetin © Reuters

Als de Verenigde Naties expliciete bewijzen kan leveren dat het Syrische regime chemische wapens heeft ingezet, sluit de Russische president Vladimir Poetin steun van Rusland aan een VN-resolutie voor militaire actie tegen Syrië niet uit.

De Russische president Vladimir Poetin heeft de Verenigde Staten nadrukkelijk opgeroepen om mogelijke bewijzen voor het gebruik van gifgas door het Syrische regime, te laten onderzoeken door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Als objectief vaststaat wie verantwoordelijk is voor de gifgasaanval, zal Moskou gepast reageren, zei Poetin in een interview op de Russische televisie. Dat bericht persbureau Interfax.

Levering raketafweersysteem stopgezet

Rusland, dat vetorecht heeft in de Veiligheidsraad, ziet het regime van president Bashar al-Assad als de legitieme vertegenwoordiger van Syrië. Leveringen van het moderne raketafweersysteem S-300 werden intussen wel stopgezet.

“Maar als we zien dat stappen gezet worden die de bestaande internationale normen schenden, gaan we nadenken over wat we in de toekomst zullen doen, vooral wat betreft leveringen van zulke gevoelige wapens aan bepaalde regio’s in de wereld”, zei Poetin.

Chemische wapens tegen de eigen bevolking, het blijft een belachelijk idee

Vladimir Poetin

Toch blijft Poetin benadrukken dat het een “belachelijk idee” is dat de Syrische president Bashar al-Assad chemische wapens tegen zijn eigen volk zou hebben gebruikt.

“Vanuit ons standpunt is het absurd dat het Syrische leger dat de zogenoemde rebellen momenteel in de tang houdt, verboden chemische wapens zou inzetten terwijl het maar al te goed weet dat dit een ideaal voorwendsel zou zijn om sancties tegen Syrië te treffen.”

G20

Het uitgebreide interview dat Poetin gaf, had plaats naar aanleiding van de G20 die bijeenkomt in de Russische stad Sint-Petersburg. “Ik vind het jammer dat ik de Amerikaanse president Obama niet persoonlijk zal ontmoeten voor de start van de top”, zei hij. Normaal zouden de twee vooraf een onderhoud hebben, maar Obama heeft dat geannuleerd. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content