Poetin: ‘Gevechten in Oekraïne na bestand begrijpelijk en voorspelbaar’

Rebellen van de 'Volksrepubliek Donetsk' in een pantservoertuig nabij Debaltsevo © REUTERS

Pro-Russische rebellen hebben naar eigen zeggen de strategisch belangrijke stad Debaltsevo “voor 80 procent” ingenomen. Officieren van het Oekraïense leger hebben het zelfs over 90 procent. De Russische leider Poetin noemde de gevechten “begrijpelijk en voorspelbaar”.

“Nog een paar woonwijken zijn over, dan hebben we de plaats volledig in handen”, zei woordvoerder Edoeard Basoerin in Donetsk, een van de oostelijke gebieden die oorlog voeren met het centraal gezag. Het regime in Kiev gaf het verlies van de strategisch belangrijke stad later toe, al hield een militaire woordvoerder in Kiev het bij: “Wij zijn aan het hergroeperen”.

In een verklaring riepen de 15 leden van de VN-Veiligheidsraad (waaronder Rusland) de burgeroorlogpartijen in Oekraïne op “onmiddellijk” de gevechten te beëindigen en Minsk 2 “volledig” op te volgen. Meer dan 300 Oekraïense soldaten zouden in Debaltsevo gevangen zijn genomen, toen ze omsingeld waren en zonder munitie vielen. Volgens de rebellen zijn ze overgelopen. Er zijn “vele doden”.

“We doorzoeken de stad op andere soldaten”, aldus Basoerin. In Debaltsevo waren ongeveer 7.000 soldaten van de pro-Westerse regering in Kiev gelegerd. Volgens de rebellen maakt Debaltsevo geen deel uit van de akkoorden van Minsk (wat betwist wordt).

Het Oekraïens leger voerde beschietingen uit op Donetsk.

Poetin

Debaltsevo is van strategisch belang omdat de stad een verbinding oplevert tussen twee tot nu gescheiden rebellengebieden. Ook loopt de spoorlijn van Rusland naar Donetsk doorheen de stad.

Op bezoek in Boedapest herhaalde de Russische president Vladimir Poetin dat voor het conflict in Oekraïne “geen militaire oplossing” bestaat. Hij zei zich te verheugen op een “belangwekkende reductie” van de gevechten. Dat er toch nog gevochten werd, et name in Debaltsevo, was volgens hem “begrijpelijk en voorspelbaar”. Hij raadde Oekraïne had de stad op te geven.

Hij verweet de Amerikanen dat ze al wapens leveren aan het leger van Oekraïne (een beschuldiging die doorgaans in de andere richting gemaakt wordt – dat Poetin wapens levert, sommigen zeggen ook troepen, aan de rebellen – volgens het Duits weekblad Der Spiegel zijn er aanwijzingen dat er ook vanuit Rusland op Oekraïense troepen wordt geschoten). Poetin was dinsdagochtend volgens Der Spiegel gebeld door Bondskanselier Angela Merkel en door de Franse president Hollande met de vraag druk uit te oefenen op de rebellen zodat die het akkoord van Minsk zouden respecteren.

Na de nederlaag van zijn troepen in Debaltsevo riep de Oekraïense president Petro Porosjenko de “internationale gemeenschap op, de separatisten en, vooral, Moskou te “veroordelen”.

Met de aanval op Debaltsevo en nieuwe beschietingen op Donetsk hebben beide conflictpartijen het Minsk2-akkoord met voeten getreden. Volgens leider Ertugrul Apakan van de OVSE-waarnemersmissie ter plaatse werd op die uitzonderingen na het bestand dinsdag “goed opgevolgd”. Geen van beide partijen was nochtans ingegaan op de voorwaarde de zware wapens uit het conflictgebied terug te trekken.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content