Het is niet de eerste actie bij Ryanair, dat te maken heeft met een hete zomer op sociaal vlak. In verschillende landen werd door verschillende personeelscategorieën al gestaakt. Eind juli legde het Belgische cabinepersoneel twee dagen het werk neer - meer dan 23.000 passagiers werden toen getroffen. Ditmaal zijn de piloten aan de beurt, waarbij zowel in België, Duitsland, Ierland, Nederland als Zweden het werk wordt neergelegd.

Het cabinepersoneel doet niet mee, maar de vakbonden hebben hen wel opgeroepen om indien mogelijk deel te nemen aan een sit-in op de luchthaven van Charleroi. Vanuit de directie is er intussen nog geen signaal gekomen dat ze op de eisen van het personeel wil ingaan. Integendeel: ze probeerde de actie in Nederland te laten verbieden door de rechtbank, maar ving bot. Als er geen toegevingen worden gedaan, valt niet uit te sluiten dat er in de toekomst nog acties volgen.

De staking van vrijdag is de grootste in de geschiedenis van de Ierse lagekostenmaatschappij. In totaal zijn bijna vierhonderd vluchten geannuleerd, of zowat een zesde van alle vluchten bij Ryanair. De staking heeft een impact op zowat 55.000 passagiers. Vooral in Duitsland zal de actie van de piloten Ryanair pijn doen, met 250 geschrapte vluchten en 42.000 betrokken passagiers. Ryanair zelf noemt de actie "spijtig en ongegrond" en roept de stakende vakbonden op om het overleg voort te zetten "in plaats van nog meer ongerechtvaardigde stakingen af te kondigen".

Het is niet de eerste actie bij Ryanair, dat te maken heeft met een hete zomer op sociaal vlak. In verschillende landen werd door verschillende personeelscategorieën al gestaakt. Eind juli legde het Belgische cabinepersoneel twee dagen het werk neer - meer dan 23.000 passagiers werden toen getroffen. Ditmaal zijn de piloten aan de beurt, waarbij zowel in België, Duitsland, Ierland, Nederland als Zweden het werk wordt neergelegd. Het cabinepersoneel doet niet mee, maar de vakbonden hebben hen wel opgeroepen om indien mogelijk deel te nemen aan een sit-in op de luchthaven van Charleroi. Vanuit de directie is er intussen nog geen signaal gekomen dat ze op de eisen van het personeel wil ingaan. Integendeel: ze probeerde de actie in Nederland te laten verbieden door de rechtbank, maar ving bot. Als er geen toegevingen worden gedaan, valt niet uit te sluiten dat er in de toekomst nog acties volgen. De staking van vrijdag is de grootste in de geschiedenis van de Ierse lagekostenmaatschappij. In totaal zijn bijna vierhonderd vluchten geannuleerd, of zowat een zesde van alle vluchten bij Ryanair. De staking heeft een impact op zowat 55.000 passagiers. Vooral in Duitsland zal de actie van de piloten Ryanair pijn doen, met 250 geschrapte vluchten en 42.000 betrokken passagiers. Ryanair zelf noemt de actie "spijtig en ongegrond" en roept de stakende vakbonden op om het overleg voort te zetten "in plaats van nog meer ongerechtvaardigde stakingen af te kondigen".