Pete Buttigieg staakt presidentscampagne na slecht resultaat in South Carolina

Pete Buttigieg

Pete Buttigieg staakt zijn campagne voor de Democratische presidentsnominatie. De 38-jarige ex-burgemeester van de stad South Bend behaalde zaterdag een teleurstellend resultaat bij de voorverkiezingen in South Carolina.

‘De weg naar onze kandidatuur is afgesloten, maar die naar onze doelen niet’, zei Buttigieg zondagavond tegen aanhangers in South Bend. ‘Vanavond maak ik het moeilijke besluit om mijn campagne voor het presidentschap stil te leggen.’

In Iowa, de eerste staat die voorverkiezingen hield, wist Buttigieg nog met een kleine voorsprong te winnen. In South Carolina werd hij echter vierde, met slechts 8 procent van de stemmen. Nadat zaterdagavond de resultaten bekend werden gemaakt in South Carolina, besloot ook zakenman Tom Steyer al om de handdoek in de ring te werpen.

Senator Bernie Sanders en gewezen vice-president Joe Biden zijn inmiddels uitgegroeid tot de twee grote favorieten. Biden won in South Carolina met bijna de helft van de stemmen, terwijl Sanders de meeste stemmen kreeg in New Hampshire en Nevada.

Vermoedelijk zal vooral Biden profiteren van het vertrek van Buttigieg uit de race. Net als Biden probeerde ‘Mayor Pete’ het gematigde deel van de Democratische Partij aan te spreken. Waar de socialistische Sanders een complete nationalisering van de gezondheidszorg voorstelt, willen Buttigieg en Biden het huidige Obamacare-systeem blijven verbeteren en uitbreiden.

Buttigieg was de eerste kansrijke presidentskandidaat in een homohuwelijk. Ook door zijn leeftijd viel hij op: met zijn 38 jaar is hij minder dan half zo oud als Biden (77) en Sanders (78). Buttigieg was de eerste ‘milennial’ die probeerde om president te worden. Hij wist vorig jaar 76 miljoen dollar op te halen voor zijn campagnekas, een bedrag dat hem in staat stelde om op dezelfde schaal campagne te voeren als bekendere namen in de Democratische Partij.

Het lukte Buttigieg echter niet om populair te worden onder zwarte kiezers en latino’s, die een belangrijk onderdeel uitmaken van het Democratische electoraat. Volgens exitpolls stemde slechts 3 procent van de zwarte kiezers in South Carolina op Buttigieg.

In zijn afscheidsspeech uitte Buttigieg nogmaals kritiek op de populisten in zijn partij, met een appèl voor ‘leiderschap om een verdeeld land te helen, niet verder uiteen te drijven’. Op zijn beurt bedankte Sanders zijn rivaal, die ‘het uitstekend heeft gedaan’. ‘Vanavond wil ik al zijn aanhangers welkom heten bij onze beweging.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content