Elizabeth Warren stapt uit de strijd om Democratische nominatie

Elizabeth Warren © Belga Image

Senator Elizabeth Warren zal de handdoek in de ring gooien in de strijd om de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit hebben meerdere Amerikaanse media donderdag overeenstemmend vanuit haar entourage gemeld.

Warren heeft nog geen enkele voorverkiezing gewonnen en ligt ook fel achter wat betreft het aantal vergaarde afgevaardigden voor de partijconventie die over de nominatie beslist.

De zeventigjarige progressieve politica uit Massachusetts klom in de herfst naar de top in peilingen. Ze finishte als derde in de eerste voorverkiezing, de caucus in Iowa. In de daaropvolgende voorverkiezingen in New Hampshire en Nevada zakte ze naar de vierde plaats. Na die in South Carolina zakte ze verder weg naar de vijfde plaats, en ook op Super Tuesday scoorde ze niet goed.

De gezaghebbende website RealClearPolitics.com berekende dat zij in totaal maar 65 afgevaardigden voor de partijconventie heeft vergaard, tegenover 596 voor koploper Joe Biden en 531 voor haar collega in de Senaat Bernie Sanders.

Haar programma leunt nauw aan bij dat van Sanders. De vraag blijft evenwel welke van de overgebleven kandidaten Warren zal steunen.

Tegenover haar woning in Cambridge bevestigde de senator dat zij het opgeeft. Ze zei volgens de New York Times al van in het begin te hebben gezegd dat er maar twee echte paden waren in de huidige race naar het Witte Huis: een links, gedomineerd door Sanders, en een gematigd onder leiding van Biden. ‘Ik dacht dat het niet waar was’, zei ze. ‘Maar uiteraard heb ik me vergist.’

Warren zei nog niet meteen te zullen zeggen wie ze steunt, maar liet de mogelijkheid open dat ze dat in de nabije toekomst zou doen.

Partner Content