Pentagon: ‘Niet terreur, maar Rusland en China voortaan voornaamste bedreiging voor VS’

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis tijdens een persconferentie in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel, februari 2018 © REUTERS
Arthur Debruyne
Arthur Debruyne Medewerker Knack.be

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil de NAVO-alliantie versterken, maar vraagt ook meer militaire investering van partners, zo blijkt uit een vierjaarlijkse strategische planning van het Pentagon. China en Rusland nemen daarnaast de plaats in van terreurgroepen als belangrijkste bedreiging voor de VS. Om die in te dijken, moet de strijdmacht ‘dodelijker’ worden, klinkt het.

‘Ons competitief voordeel is afgenomen op elk gebied van oorlogsvoering’, zei de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis afgelopen week bij de voorstelling van de zogenaamde National Defense Strategy, een vierjaarlijks strategisch beleidsdocument. De volledige uiteenzetting is geheim, maar een samenvatting ervan is openbaar gemaakt.

Hoewel de VS meer geld uitgeven aan defensie (886 miljard dollar voor 2019, alle bijkomstigheden opgeteld) dan de volgende acht landen in de rangorde samen, stelt het Pentagon dat de Amerikaanse strijdkrachten dringend moeten moderniseren en daarom meer investering behoeven.

De uitdagingen zijn legio, heet het. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de VS zijn de Amerikaanse strijdkrachten vooral gefocust op zogenaamde non-state actors, voornamelijk terreurorganisaties zoals Al-Qaeda of Islamitische Staat. Volgens de nieuwe militarie strategie moet Amerika zich nu voorbereiden op toegenomen concurrentie en mogelijk conflict met China en Rusland. De VS zullen aanwezig blijven in het Midden-Oosten, maar gaan zich meer betrekken in Azië en Europa, met het oog op het indijken van Rusland en China.

‘De belangrijkste uitdaging voor Amerikaanse welvaart en veiligheid is de heropleving van strategische competitie over lange termijn met revisionistische machten (die de geopolitieke orde mogelijk willen omgooien, nvdr.)’, zo stelt de tekst, die naar verluidt in grote mate van Mattis zelf komt.

‘Het wordt steeds duidelijker dat China en Rusland de wereld willen vormen naar hun autoritair model – daarbij tussenkomend in het economische, diplomatische en veiligheidsbeleid van andere landen.’

Het strategische document laat er geen twijfel over bestaan dat de VS de enige dominante wereldmacht wil blijven: ‘winnen’ is een rode draad doorheen de tekst en daartoe moeten de Amerikaanse strijdkrachten ‘dodelijker’ worden.

De Pentagonstrategie onderstreept uitvoerig het belang van partnerschappen en allianties, dit in tegenstelling tot de ‘America first’-retoriek van president Donald Trump. Zo heet de NAVO belangrijker dan ooit tevoren. Ondanks de scepsis van president Trump tegenover de verdragsorganisatie – bij een bezoek aan het NAVO-hoofdkwartier in Brussel afgelopen mei liet hij na artikel 5 van het verdrag te onderschrijven, waarbij partnerlanden bij een conflict op elkaars steun kunnen rekenen – wil het Pentagon de trans-Atlantische samenwerking net versterken.

‘Een sterk en vrij Europa (…), samengehouden door de inzet voor artikel 5, is van levensbelang voor onze veiligheid’, klinkt het. ‘De alliantie zal dienen als afschrikmiddel tegen Russisch avonturisme, terreur en instabiliteit aan de periferie van de NAVO. Tegelijk moet de NAVO zich aanpassen om relevant te blijven, zowel in doelstelling, capaciteit als snelle besluitvorming. We verwachten van onze Europese partners dat ze gevolg geven aan hun beloftes om militaire uitgaven te verhogen en te moderniseren om het bondgenootschap te versterken.’

De passage, en bij uitbreiding de urgente strategische berekening doorheen het hele document, staat in schril contrast met het recente debat in België rond de vervanging van de F-16-gevechtsvliegtuigen, en investering in defensie. Zo stelde de SP.A voor om de miljarden van de F-35, kandidaat-opvolger van de F-16, te gebruiken voor betere pensioenen en andere sociale voorzieningen. Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck noemde dat ‘sloganesk en kortzichtig.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content