Partij van president Vucic wint parlementsverkiezingen in Servië

Aleksander Vucic, president van Servië. © Getty

De partij van president Aleksandar Vucic heeft zondag de parlementsverkiezingen in Servië gewonnen. Na het tellen van 65 procent van de stemmen zagen peilingsinstituten Cesid en Ipsos de Servische Progressieve Partij (SNS) als duidelijk de sterkste kracht met 47 procent van de stemmen.

Vergeleken met de vorige verkiezingen, zeventien maanden geleden, wint de SNS drie procentpunten. Als de prognose blijft, zou de partij een absolute meerderheid van 129 mandaten hebben in de volksvergadering (Skupstina) van 250 zetels.

De liberale oppositie, die dit keer samenwerkte als de electorale alliantie ‘Servië tegen Geweld’, krijgt 23 procent van de stemmen en kan rekenen op 63 zetels. Vucic ontbond het parlement na minder dan twee jaar. De aanleiding hiervoor waren twee schietpartijen in mei waarbij achttien doden vielen, en conflicten in Kosovo, dat sinds 2008 onafhankelijk is. Servië blijft de voormalige provincie, die nu vrijwel uitsluitend door Albanezen wordt bewoond, als zijn eigen provincie claimen.

De schietpartijen in mei leidden tot een massale protestbeweging tegen de regering-Vucic. Dat leidde ertoe dat de liberale oppositie zich verenigde om de alliantie ‘Servië tegen Geweld’ te vormen. Critici beschuldigen Vucic van een autoritaire regeringsstijl. Volgens de oppositie werden de verkiezingen zondag bovendien overschaduwd door talloze schendingen en fraude.  De verkiezingscommissie is van plan maandag de voorlopige uitslag bekend te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content