Opvolging Cameron: Leadsom veroorzaakt rel met verwijzing naar kinderloze May

Theresa May en Andrea Leadsom © Belga Image

De Britse minister Andrea Leadsom, een van de twee overgebleven kandidaten om David Cameron op te volgen als leider van de Conservatieve Partij en als premier, zorgt voor een stevige rel in de campagne. Ze lijkt te suggereren dat ze een geschiktere kandidaat is omdat zij kinderen heeft en haar tegenkandidate Theresa May niet.

In een interview met de krant The Times liet Andrea Leadsom (53), minister van Energie en moeder van drie, verstaan dat zij meer dan Theresa May (59) een ’tastbaar aandeel in de toekomst’ heeft: ‘May heeft misschien nichten en neven, maar ik heb kinderen, die op hun beurt kinderen zullen hebben. De krant kopt op de voorpagina met de quote: ‘Dat ik een moeder ben, is een voordeel ten opzichte van May’.

Leadsom reageerde al woedend via Twitter, ze noemt de voorpagina van The Times ‘de ergste riooljournalistiek die ik ooit hebt gezien’. Ze beweert dat dit precies hetgeen is wat ze níet wil zeggen en dat ze ‘gedegouteerd’ is.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De auteur van het interview, Rachel Sylvester houdt dan weer vol dat het artikel een correcte weergave van het interview is en dat ze geschrokken is van de agressieve reactie van Leadsom. Ze vindt het ‘naïef van Leadsom om te denken dat ze die vergelijking kon maken zonder dat het een thema zou worden’.

I am sure she will be really sad she doesn’t have children so I don’t want this to be ‘Andrea has children, Theresa hasn’t’ because I think that would be really horrible. But genuinely I feel being a mum means you have a very real stake in the future of our country, a tangible stake. She possibly has nieces, nephews, lots of people, but I have children, who are going to have children, who will directly be a part of what happens next.

The Times gaf via Twitter een transcript van de bewuste passage vrij. Daaruit blijkt dat Leadsom wel benadrukte dat ze niet wil dat de discussie uitmondt in de boutade ‘Andrea heeft kinderen, Theresa niet’. Op de vraag ‘Do you feel like a mum in politics‘, antwoordde Leadsom volgens Sylvester:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Geen kinderen

De zaak is extra pijnlijk omdat May, minister van Binnenlandse Zaken, om gezondheidsredenen nooit kinderen heeft kunnen krijgen met haar man Philip. Begin juli zei ze in een interview nog dat ze daar veel spijt van heeft.

Het May-team, dat eerder opriep tot een propere campagne, heeft nog niet gereageerd op het interview van The Times met Leadsom.

Verkiezing

De race tussen beide vrouwen wordt de komende weken beslecht in een primaire verkiezing. Op 9 september wordt de uitslag bekendgemaakt. David Cameron treedt in oktober af omdat hij het referendum over een Britse EU-exit verloren heeft.

May zegt in haar gesprek met The Daily Telegraph dat ze vastberaden is het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie uit te leiden, ook al steunde ze het ‘Remain’-kamp. Leadsom behoorde tijdens de referendumcampagne tot het andere kamp, dat voor de Brexit ijverde. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content