Theresa May wil violen stemmen met Schotland voordat de EU-onderhandelingen starten

Premiers Theresa May (VK) en Nicola Sturgeon (Schotland) © REUTERS

De Britse premier Theresa May zal pas de procedure voor de uitstap uit de Europese Unie in gang zetten als ze het met de Schotse regering eens is geraakt over een standpunt en over doelstellingen om aan de onderhandelingen met de EU te beginnen. Dat zei ze na afloop van een gesprek met de Schotse regeringsleider Nicola Sturgeon in Edinburgh.

Schotland wil niet uit de Europese Unie en sinds het Brexit-referendum gaan er bij de Schotten stemmen op om opnieuw over Schotse onafhankelijkheid te stemmen. De Schotse regering wil alvast dat de relatie tussen Schotland en de EU “verzekerd” blijft, zei de Schotse premier Nicola Sturgeon vrijdag.

Theresa May is alvast bereid “naar opties” te luisteren. “Ik heb tegen de (Schotse) first minister duidelijk gezegd dat ik wil dat de Schotse regering volledig betrokken is bij onze discussie”, zei May. Voor ze de procedure voor de Brexit in gang zet – door artikel 50 uit het EU-verdrag in te roepen – wil May de violen met de Schotten stemmen. “Ik heb al gezegd dat ik artikel 50 niet zal inroepen voor ik denk dat we een benadering en doelstellingen hebben voor het Verenigd Koninkrijk.”

‘Regering voor alle delen en alle mensen van Verenigd Koninkrijk’

Ze wil een “zo goed mogelijke deal” voor het gehele Verenigd Koninkrijk. “Mijn regering zal er een zijn voor alle delen en alle mensen van het Verenigd Koninkrijk”. Eén optie die May alvast niet lijkt te willen bekijken, is die van een tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid. Enkele jaren geleden koos een kleine meerderheid van de Schotten tegen onafhankelijkheid. “Wat mij betreft, hebben de Schotten hierover gestemd. Ze hebben in 2014 gestemd en de boodschap was duidelijk”, aldus May.

Maar Sturgeon sluit zo’n tweede referendum niet uit. “Ik zei eerder al dat, als we onze relatie met de EU willen beschermen, Schotland misschien moet overwegen om een onafhankelijke lidstaat te worden”, klonk het na afloop van het onderhoud. “Als het onmogelijk zou blijken om de Schotse belangen volledig te vrijwaren, dan weet de premier dat een tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid uiteraard op de tafel komt”. “Als het duidelijk zou zijn dat de mensen in Schotland een tweede referendum willen, zou het volledig verkeerd zijn om dat tegen te houden”, zei Sturgeon nog. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content