Theresa May, een maand voor referendum: ‘Bedrijven zullen vertrekken bij brexit’

Theresa May © REUTERS

Een maand voor het referendum dat zou bepalen of de Britten bij de EU blijven, zei de huidige premier Theresa May aan zakenbankiers dat ze vreesde dat bedrijven het Verenigd Koninkrijk zouden verlaten bij een brexit.

Dat blijkt uit een opname die The Guardian publiceert, waarin Theresa May, destijds nog minister van Binnenlandse Zaken, heel andere standpunten vertolkt dan tijdens en na het referendum.

“Ik denk dat de economische argumenten duidelijk zijn. Deel uitmaken van een handelsblok met een bevolking van 500 miljoen is belangrijk voor ons. Veel mensen investeren in het Verenigd Koninkrijk omdat het een Verenigd Koninkrijk in Europa is. Ik denk dat wanneer we niet bij Europa horen veel bedrijven zich zullen afvragen of ze zich niet beter op het Europese vasteland vestigen in plaats van in het Verenigd Koninkrijk”, zei May in een toespraak voor Goldman Sachs in mei van dit jaar.

Tijdens de ontmoeting zei May ook dat het Verenigd Koninkrijk op het vlak van veiligheid beter af is binnen de EU.

Lauw voor remain

May deed de uitspraken tijdens een besloten ontmoeting met zakenbankiers, maar ze staan wel in schril contrast met haar veel genuanceerdere en lauwere uitspraken in de aanloop naar het referendum. Ze voerde officieel campagne voor remain, maar dat was nauwelijks te merken. Haar weinig geprononceerde houding werd haar niet overal in dank afgenomen. Zo vroeg de communicatieverantwoordelijke van de voormalige premier David Cameron zich destijds luidop af of ze misschien in het geheim voor het leave-kamp werkte. Anderen zeiden dan weer dat ze zich zo bescheiden opstelde tijdens de campagne omdat ze rekening hield met een eventuele overwinning van de brexit-voorstanders. Op 13 juli, drie weken na het referendum waarin voor een brexit gestemd werd, werd Theresa May aangesteld als eerste minister.

In de toespraak pleitte May ook voor een meer actieve rol van haar land binnen Europa.

“Door de jaren heen neigde het Verenigd Koninkrijk naar de houding dat Europa iets is wat ons wordt aangedaan. We zijn op de achterbank gaan zitten wat Europa betreft. Als we het initiatief kunnen nemen en leiden, dan kunnen we dingen bereiken”.

(Belga/RR)

Partner Content