Het importverbod werd begin juni ingevoerd na de ontdekking van de dodelijke EHEC-bacterie in Duitsland. De Europese groentetelers reageerden ontsteld op het verbod. Kwekers van over de hele Europese Unie zagen een belangrijke afzetmarkt plots afgesneden en leden grote omzetverliezen.

Op 10 juni kwamen de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en de Russische president Dmitri Medvedev overeen om het importverbod te vervangen door een tijdelijk systeem van certificaten.

Vanaf het einde van dezelfde maand werden groenten afkomstig uit onder meer België, Spanje en Frankrijk weer op de Russische markt toegelaten, op voorwaarde dat een certificaat garandeerde dat ze niet schadelijk waren.

Besmetting voorbij

Landen als Duitsland, Litouwen en Estland wachtten tot vandaag echter nog steeds op toestemming om opnieuw naar Rusland te mogen uitvoeren. Vanaf dinsdag zal dat dus weer toegelaten zijn, en dat zonder enige restricties.

De Europese Commissie is opgetogen met de opheffing van het verbod, zeker nu "epidemiologisch bewezen is dat de besmetting met de EHEC-bacterie voorbij is".

In totaal raakten 3.910 mensen in de EU en Noorwegen besmet met de bacterie. Zesenveertig van hen overleden. (Belga/TE)

Het importverbod werd begin juni ingevoerd na de ontdekking van de dodelijke EHEC-bacterie in Duitsland. De Europese groentetelers reageerden ontsteld op het verbod. Kwekers van over de hele Europese Unie zagen een belangrijke afzetmarkt plots afgesneden en leden grote omzetverliezen. Op 10 juni kwamen de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, en de Russische president Dmitri Medvedev overeen om het importverbod te vervangen door een tijdelijk systeem van certificaten. Vanaf het einde van dezelfde maand werden groenten afkomstig uit onder meer België, Spanje en Frankrijk weer op de Russische markt toegelaten, op voorwaarde dat een certificaat garandeerde dat ze niet schadelijk waren. Besmetting voorbij Landen als Duitsland, Litouwen en Estland wachtten tot vandaag echter nog steeds op toestemming om opnieuw naar Rusland te mogen uitvoeren. Vanaf dinsdag zal dat dus weer toegelaten zijn, en dat zonder enige restricties. De Europese Commissie is opgetogen met de opheffing van het verbod, zeker nu "epidemiologisch bewezen is dat de besmetting met de EHEC-bacterie voorbij is". In totaal raakten 3.910 mensen in de EU en Noorwegen besmet met de bacterie. Zesenveertig van hen overleden. (Belga/TE)