Oostenrijkse ‘Identitäre Bewegung’ kreeg geld van terrorist Christchurch

© reuters
Jeroen de Preter

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz laat onderzoeken of de Identitäre Bewegung Österreich verboden kan worden. Aanleiding is het nieuws dat deze extreemrechtse beweging een gift kreeg van de vermoedelijke dader van de aanslag in Nieuw-Zeeland.

Afgelopen maandag doorzocht het Oostenrijkse parket de woning van Martin Sellner, de voorman van de Identitäre Bewegung Österreichs. De huiszoeking kwam er nadat bekend was geraakt dat deze extreemrechtse beweging een niet onaanzienlijke gift had gekregen van Brenton Tarrant, de verdachte van de aanslag in Christchurch die op 15 maart aan 50 mensen het leven kostte.

Tarrant schreef begin 2018 een som van 1500 euro over op de rekening van de Identitäre Bewegung. Het Oostenrijkse parket stelt Martin Sellner om die reden in verdenking vanwege samenwerking met een terroristische organisatie. Volgens een woordvoerder van het parket wordt op dit ogenblik onderzocht of er strafrechtelijke feiten zijn gepleegd. In een YouTube-filmpje ontkent Sellner dat hij met Tarrant heeft samengewerkt. Volgens Sellner heeft de verdachte het bedrag geschonken met de bedoeling zijn Identitäre Bewegung mee in het bad te trekken. Sellner geeft wel toe dat Tarrant voor hem geen onbekende was. Zo zou hij hem eertijds een mail hebben gestuurd om hem voor zijn gulle gift te bedanken.

Nieuwrechtse held

Volgens berichten in de Oostenrijkse media was Tarrant afgelopen herfst nog in het land. Hij zou er een bezoek hebben gebracht aan ‘beroemde slagvelden’. Opmerkelijk ook: op het wapen van Tarrant stond de naam te lezen van Ernst Rüdiger von Starhemberg. Die zeventiende-eeuwse militair geniet in nieuwrechtse kringen een heldenstatus omdat hij Wenen met succes heeft verdedigd tegen de Turken.

De Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz en zijn vicekanselier Heinz-Christian Strache verklaarden dat ze de zaak tot op het bot willen laten uitzoeken. ‘Er bestaat geen tolerantie voor gevaarlijke ideologieën,’ verklaarde Kurz na afloop van de ministerraad, ‘om het even uit welke hoek die komen’.

Volgens Kurz is inmiddels duidelijk dat er banden bestaan tussen de terrorist en de Identitäre Bewegung. De kanselier sluit een verbod op de beweging niet uit, maar benadrukte dat de verantwoordelijkheid daarvoor bij justitie ligt. De kwestie is zo mogelijk nog vervelender voor Kurz’ vicekanselier Strache, die ook voorzitter is van de radicaal-rechtse FPÖ. De Oostenrijkse krant Der Standard bracht in herinnering dat Strache drie jaar geleden nog een lovend bericht over de beweging had gepost.

De Identitäre Bewegung Österreich werd in 2012 opgericht door Martin Sellner. Ze is nauw verwant aan andere nieuwrechtse bewegingen als de Génération Identitaire in Frankrijk en Schild & Vrienden in Vlaanderen. Dries Van Langenhove van Schild & Vrienden noemde Martin Sellner in een Humo-interview onlangs ‘een kennis. Ik heb hem ontmoet op de zomeruniversiteit van Génération Identitaire.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content