Maatschappij Gerontoloog Els Messelis over grijze scheidingen: 'Mannelijke 75-plussers baren me de meeste zorgen'
België Bruno De Wever en Naïma Lafrarchi lanceren geschiedenisprijs: ‘Sommigen zullen dit pretpedagogie noemen’
Maatschappij Maatschappij Karen Hellemans en Siska Schoeters: ‘Mannen zien het werk niet. En ze weten niks liggen’
België België Het grote energiedebat: Tinne Van der Straeten (Groen) vs. Wouter De Geest (Voka) Tijdens hun vorige gesprek twee jaar geleden had Voka-baas Wouter De Geest alleen maar respect voor energieminister Tinne Van der Straeten (Groen). Na het rampjaar 2022, het lokale protest en de ingrijpende veranderingen in haar beleid is dat respect nauwelijks verminderd.
Maatschappij Maatschappij Waarom de autoritaire leider nog altijd successen boekt: ‘We roepen het onheil over onszelf af’ Is het dankzij of eerder ondanks hun genadeloze leiderschapsstijl dat mannen als Elon Musk en Matthijs van Nieuwkerk zo succesvol zijn? Experts sluiten het niet uit dat die stijl ook in antiautoritaire tijden nog effectief kan zijn. Zij het niet op de lange termijn.
Europa Europa Ex-bondskanselier Angela Merkel: ‘Ik had de kracht niet meer om me te laten gelden’ In haar eerste interview sinds het begin van de oorlog in Oekraïne vertelt voormalig bondskanselier Angela Merkel hoe ze aan het eind van haar ambtsperiode nog heeft geprobeerd de Russische president Poetin in te tomen. Tevergeefs.
Nieuws Nieuws Waarom het voor ouders zo moeilijk is om een ‘horrorcrèche’ te herkennen Opnieuw komen schokkende verhalen boven over ‘horrorcrèches’. Kan ik als ouder zo’n crèche herkennen? ‘Bijzonder moeilijk’, zegt hoofdocent Gezinspedagogiek Michel Vandenbroeck (UGent). ‘Alleen de structurele kwaliteit kun je controleren.’
Milieu Milieu Demir reageert op beschuldigingen milieuadvocate Larmuseau: 'Inhoudelijk bewijst ze nogmaals de bal mis te slaan' legde de uitspraken van Isabelle Larmuseau voor aan de betrokken bedrijven, instanties en personen. Hun replieken leest u hier.
Milieu Milieu Milieuadvocate Isabelle Larmuseau: ‘Zuhal Demir is genadeloos voor de landbouw en coulant voor de industrie’
Maatschappij Maatschappij Is kinderen maken nog verantwoord in tijden van crisis en klimaatverandering? Verreweg de meeste mensen willen kinderen. Toch maken we er elk jaar minder. Beroerde economische vooruitzichten en een krakende kinderopvang spelen daarbij een rol. Een zegen voor de planeet, misschien, maar is het ook goed voor de mensheid?
Maatschappij Maatschappij Hoe Halloween ons veroverde: 'Parallel met katholieke Allerzielen is niet toevallig' In nauwelijks twintig jaar tijd duwde het uit Amerika overgewaaide Halloween de katholieke traditie – Allerzielen en Allerheiligen – naar de achtergrond. Hoe kon dat zo snel gebeuren? En waarom leidde dat niet tot een cultuuroorlog?
België België Verkeersexpert Dirk Lauwers over protest in Schaarbeek tegen circulatieplan: 'Een duidelijke parallel met de gele hesjes' Bij protest tegen het Good Move-circulatieplan in Schaarbeek raakten gisteren politieagenten gewond en werden verschillende verkeersborden vernield. ‘Deze georganiseerde gewelddadigheid is nieuw’, zegt verkeersdeskundige Dirk Lauwers.
Maatschappij Maatschappij 6 tips om te besparen op je vrije tijd Ook op uw vrijetijdsbesteding valt zonder veel moeite een flinke som te besparen. Onze redacteur geeft makkelijk haalbare én doorleefde tips.
België België Woningcrisis: de grote villa in het groene Brasschaat heeft afgedaan Chic en ruim bemeten wonen in het groen? De oude droom van een villa in Brasschaat dreigt mede door de energiecrisis in een nachtmerrie te veranderen. Wat moet er van die kasten worden?
Nieuws Nieuws Marc Van Ranst: ‘Ik verwacht geen exponentiële stijgingen meer’ Nauwelijks was de ‘coronaherfstgolf’ goed en wel ingezet of de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano begonnen alweer te dalen. ‘We gaan stilaan naar de endemische fase’, zegt viroloog Marc Van Ranst.
Psychologie Psychologie Angstexpert Bram Vervliet: ‘Het is gezond om je eigen zorgen te wantrouwen’ Een ongeziene energiecrisis, een ge-krenkte kernmacht op oorlogspad en een ontregeld klimaat? Volgens psycholoog en angstexpert Bram Vervliet is het niet gek om vandaag bezorgd te zijn. Maar positief blijft hij wel.
Cultuur Cultuur Moedig neerwaarts met Kurt Van Eeghem: ‘Het is alsof alles van waarde kapot moet’ Vlamingen trekken na hun pensioen graag naar het zuiden. Niet zo de bijna-zeventiger Kurt Van Eeghem. Het cultuuricoon van de VRT trok naar Litouwen, en raakte er in de ban van schilder-componist Čiurlionis.
Onderwijs Onderwijs Luc Sels en Lieven Boeve over onderwijscrisis: ‘Bindende toelatingsexamens mogen geen taboe meer zijn’ Als baas van Katholiek Onderwijs Vlaanderen en rector van de KU Leuven zagen Lieven Boeve en Luc Sels de onderwijscrisis van mijlenver aankomen. Een politiek falen? Slechts ten dele. ‘De onderwijskoepels zeggen de hele tijd wat de overheid moet doen. Maar negen van de tien maatregelen kunnen ze perfect zelf uitvoeren.’
Psychologie Psychologie Psychologe Marilse Eerkens: 'Op het gebied van ouderschapsverlof zijn Nederland en België achterlijk en primitief' Wat willen we bereiken met de opvoeding van onze kinderen? De Nederlandse psychologe Marilse Eerkens waagt zich aan antwoorden op vragen die volgens haar te weinig gesteld worden. ‘We zouden kinderen beter wat meer pamperen terwijl ze in de pampers zitten en minder daarna.’
Psychologie Psychologie Seksuoloog Alexander Witpas: ‘Mannen toxisch noemen is een vorm van victim blaming’ Geweld, agressie en terreur. Volgens de statistieken zijn dat vooral mannenzaken. Is mannelijkheid dan zo toxisch? ‘Het uitgangspunt dat een groep defect is, is niet meteen het ideale vertrekpunt voor een gesprek.’
Maatschappij Maatschappij Dominant, roekeloos, agressief. Hoe onuitroeibaar is de mannelijke natuur? Mannen gedragen zich over het algemeen dominanter en minder zorgzaam. Dat geldt, behalve voor chimpansees en bonobo’s, ook voor mensen. Kan die ‘mannelijke natuur’ verklaren waarom er vandaag nauwelijks mannen in de zorg of het onderwijs werken? En moeten we ons neerleggen bij die status quo?
Wetenschap Wetenschap Geert Molenberghs en Conny Aerts: 'We zijn geneigd om een pandemie heel snel te vergeten' Een bescheiden komaf en een uitgesproken belangstelling voor fundamentele wiskunde brachten Conny Aerts, eminent sterrenkundige, en Geert Molenberghs, bekend biostatisticus, ooit bij elkaar. Een gesprek over buitenaards leven, chaos en spoorwegsystemen als hobby.
Gezondheid Gezondheid ‘We hebben een collectief drankprobleem’: waarom we jongeren niet met de vinger moeten wijzen Achter de discussie over het alcoholverbod op jeugdkampen gaat een veel belangrijkere tendens schuil. De drankcultuur die politici nog te vuur en te zwaard verdedigen, vertoont tekenen van verval. Hebben we straks dan echt onze allerlaatste gedronken?
Nieuws Nieuws Koen Pelleriaux (GO!): ‘We hebben ook leraars nodig die het voor het geld doen’ Koen Pelleriaux zal zijn eerste schooljaar als topman van het Go! gemeenschapsonderwijs niet licht vergeten. ‘Voor liefst 60 procent van de studenten is de lerarenopleiding maar hun tweede keuze.’
Maatschappij Maatschappij Theatermaakster Martha Balthazar: ‘Misschien moeten we nog radicaler worden?’ Voor Boerenpsalm, haar masterproef die straks te zien is op Theater aan Zee, onderzocht theatermaakster en columniste Martha Balthazar de crisis in de landbouw. Ze ontdekte een biotoop die verdacht sterk lijkt op de rest van de samenleving.
België België Tim Verheyden (VRT) over fake news: ‘Als ik geen journalist was, had ik misschien ook tegen het CST betoogd’ Hoe kunnen we ons wapenen tegen desinformatie? Het is de grote missie van VRT-journalist Tim Verheyden. Misschien, suggereert hij, is het praatje bij de bakker nog de beste remedie.
België België Legt 100 km/u onze vrijheid aan banden? ‘Het zijn de tegenstanders die dogmatisch zijn’ Groen wil de snelheid op snelwegen naar 100 kilometer per uur verlagen. Dat heeft alleen maar voordelen, zeggen verkeerskundigen. Tijdverlies, vrijheidsbeperking of een gebrek aan draagvlak heten nepargumenten. ‘Hoe trager, hoe sneller.’
Gezondheid Gezondheid Vzw ZitStil zoekt een BV met ADHD: ‘Nog altijd zijn het ambetanteriken, of kinderen die niet zijn opgevoed’ In onze veeleisende samenleving lopen jongeren met ADHD vaak verloren, ook omdat het onderwijs niet aan hen is aangepast, zegt Greet Herssens van het kenniscentrum ZitStil. ‘Medicatie is nooit meer dan een hulpmiddel.’
Boeken Boeken Auteur Bart Van Loo: ‘Soms voel ook ik het staartje van mijn ziel kwispelen’ In de herfst van zijn leven schreef Felix Timmermans met Boerenpsalm zijn meest aangrijpende roman. Naar aanleiding van de bijzonder fraaie heruitgave gingen we op wandel met collega-schrijver, Kempenzoon en Timmermansvriend Bart Van Loo. ‘We hebben vandaag niks hogers dat ons verbindt. En hier staan we nu.’
België België Pedagoog Philippe Noens: ‘We voeden eerder te veel dan te weinig op’ In zijn lezenswaardige boek Mogen we nog wel straffen? pleit pedagoog Philippe Noens ervoor de pedagogische tik niet te criminaliseren. Maar vóór alles roept hij ouders op om hun kinderen wat vaker aan hun lot over te laten.
Wereld Wereld Defensiespecialist Sven Biscop: 'Biden riskeert zich op het pad naar verdere escalatie' 'De geschiedenis leert dat agressors die niet gestraft worden, alleen maar agressiever worden.' Met die woorden kondigde de Amerikaanse president Joe Biden gisteren aan dat de Verenigde Staten de sancties tegen Rusland nog willen opvoeren. 'Een gevaarlijke uitspraak', vindt defensiespecialist Sven Biscop (UGent).
Europa Europa Migratie-expert Paul Scheffer: 'Dit kan Poetins Vietnam worden' De Nederlandse hoogleraar Europese studies Paul Scheffer is behalve migratie-expert ook auteur van vandaag meer dan ooit pertinente geopolitieke beschouwingen. Knack sprak met hem over de oorzaken en gevolgen van Poetins oorlog. 'Vandaag is Rusland de agressor, over tien jaar kan dat China zijn.'
Europa Europa Migratie-expert Gerald Knaus: 'Leg een luchtbrug in voor Oekraïense vluchtelingen' 'De komende twee weken zullen nog minstens 2 miljoen Oekraïners het land verlaten', zo voorspelt de invloedrijke Oostenrijkse migratie-expert Gerald Knaus in een gesprek met Knack. Om te vermijden dat buurlanden als Moldavië en Polen onder de druk zouden bezwijken, bedacht de bedenker van de Turkijedeal een spreidingsplan. 'De empathie is er, de logistiek nog niet.'
Wereld Wereld Waarom Oekraïne niet capituleert: 'Zelfs na chemische wapens zal Zelensky niet buigen' In zijn ambitie om opnieuw een wereldmacht te worden, gaat het Kremlin steeds driester te werk. Moeten Oekraïne en/of het Westen, om erger te vermijden, toegevingen doen? Experts zijn verdeeld. 'Het gevaar is reëel dat je met compromissen Poetins annexatiehonger nog vergroot.'
Nieuws Nieuws Maken sociale media ons dommer? 'Aandacht is even noodzakelijk als zuivere lucht' Op het FAAR-festival in Oostende gaan filosofe Tinneke Beeckman, Knack-journalist Rien Emmery en Amir Bachrouri, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad en Knack-columnist, in debat over de invloed van de big tech en de digitalisering.
Wereld Wereld Hoe ernstig moeten we de nucleaire dreigementen van Poetin nemen? De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn 'afschrikkingswapens' in een verhoogde staat van paraatheid gebracht. Ook waarschuwt hij voor 'gevolgen die je nog nooit eerder in de geschiedenis hebt gezien'. Hoe ernstig moeten wij die vage nucleaire dreigementen nemen?
Europa Europa Waarom Duitsland zo lang Poetin bleef geloven Al sinds het eind van de jaren zestig speelt Duitsland de rol van bemiddelaar tussen Moskou en het Westen. De aanval op Oekraïne dwong kanselier Olaf Scholz om 'een van de laatste bruggen met Rusland' op te blazen.
Milieu Milieu In labjas de tuin in: FlowerPower experimenteert in heel Vlaanderen met biodiversiteit Iedereen met een beetje tuin kan een bijdrage leveren aan een grotere biodiversiteit. FlowerPower De Tuin, een samenwerking tussen Knack, HOGENT en Mijn Tuinlab, gaat een stapje verder dan Maai Mei Niet.
Nieuws Nieuws Is de woke-kritiek op fictiereeks 'Twee Zomers' terecht? 'Een prima reeks, maar ze deugt niet' Twee zomers, de nieuwe zondagavondfictie op Eén, raakt een gevoelige snaar. Jonge critici vinden dat het getoonde seksueel overschrijdend gedrag er onvoldoende in wordt veroordeeld. Wat oudere critici waarschuwen voor verstikkend moralisme. 'Recensenten worden meer en meer moraalridders.'
Nieuws Nieuws Stijn Tormans opnieuw tot meesterverteller in Vlaanderen en Nederland gekroond Knack-journalist Stijn Tormans is, voor de derde keer al in zijn carrière, uitgeroepen tot meesterverteller. De eretitel is bestemd voor de auteurs van 'de beste verhalende journalistiek' van het afgelopen jaar in Nederland en Vlaanderen.
Gezondheid Gezondheid Waarom een digitale detox niet helpt: 'We hebben een Attention Rebellion nodig' De gemiddelde mens met een smartphone heeft zowat het concentratievermogen van een goudvis en dat is de schuld van Silicon Valley, zegt de Britse bestsellerauteur Johann Hari. 'We hebben een tegenbeweging nodig, een soort Attention Rebellion.'
Nieuws Nieuws Wooncrisis: 'De private huurmarkt is het echte probleem' Meer dan 250.000 private huurders in Vlaanderen spenderen meer dan een derde van hun inkomen aan huisvesting. 170.000 staan er op een wachtlijst voor een sociale woning. Om hierin verandering te brengen diende de Woonzaak een klacht in bij het Europees Comité voor Sociale Rechten.
Nieuws Nieuws Viroloog Marc Van Ranst: 'Ik zal me niet verzetten tegen de afschaffing van het CST' Van alle coronamaatregelen stuit het Covid Safe Ticket (CST) op de meeste weerstand. Dat verzet is volgens wetenschappers ook niet ongegrond. 'Iedereen voelt toch aan dat je het in deze situatie niet kunt verplichten?'
Nieuws Nieuws Waarom weigeren intelligente mensen een prik? 'Antivaxers zijn niet dom of ongeïnformeerd' Hoe kan het dat intelligente mensen het bewezen nut en de werking van coronavaccins ontkennen? Een blik in het brein van complotdenkers brengt opheldering. 'Wij zijn allemaal kwetsbaar voor complotdenken. Maar we zijn niet allemaal vatbaar voor dezélfde complotten.'
Gezondheid Gezondheid Vaccinatie verplichten? 'De autonomie van het individu is hier duidelijk ondergeschikt' Zouden we, om eindelijk een einde te maken aan de corona- ellende, het vaccin niet beter verplichten? De argumenten pro klinken niet eens zo gek. 'Niemand stelt de verplichting om te stoppen voor een rood licht ter discussie.'
Gezondheid Gezondheid Kunnen we zonder PFAS? 'We hebben het allemaal in ons lichaam' Uw huis en omgeving zitten vol PFAS, maar geen zorgen. Gebruik van PFAS-houdende producten vormt geen gevaar, tenzij het goedje in lippenstift of mascara zit. Europa wil een totaalverbod. Makkelijker gezegd dan gedaan voor stoffen die zichzelf onmisbaar hebben gemaakt. Robotfoto van een probleemfamilie met 7000 leden.
Gezondheid Gezondheid Long covid: de moeizame weg naar erkenning voor tienduizenden patiënten Minstens 10 procent van de covid-19-patiënten kampt drie maanden na de besmetting nog altijd met klachten. 'Long covid' heet hun aandoening. Hoewel de klachten normaal functioneren vaak onmogelijk maken, zoeken patiënten naar erkenning en de juiste behandeling. 'Ze wilden me in de lade van de psychiatrie stoppen.'