Ontploffing in Diyarbakir: ook 12 burgers kwamen om het leven

Omwonenden bekijken de krater na explosie in Diyarbakir © AFP

Bij een zware ontploffing donderdagavond in de buurt van het Turkse Diyarbakir zijn ook 12 burgers om het leven gekomen. Dat bevestigen de autoriteiten, nadat eerder melding werd gemaakt van vier doden en 23 gewonden. Een gestolen vrachtwagen explodeerde.

De ontploffing gebeurde donderdagavond in Dürümlü, aan de rand van Diyarbakir, toen dorpelingen een vrachtwagen probeerden tegen te houden die gestolen werd door militanten van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK en die geladen was met 15 ton explosieven, aldus persagentschap Dogan. Volgens een eerste balans van de autoriteiten van Diyarbakir kwamen bij de zware explosie, die een 5 meter diepe krater veroorzaakte, 4 PKK-militanten om en raakten 23 mensen gewond.

Maandag verklaarden ze echter dat uit DNA-onderzoek gebleken is dat er twaalf extra doden waren, wat de dodentol doet oplopen tot zestien. Ze omschrijven die 12 als ‘burgers’, niet als militanten.

PKK ‘betuigt medeleven’

Het persagentschap Firat, dat nauw verbonden is met de PKK, bevestigde nog dat de vrachtwagen onder vuur werd genomen door de dorpelingen, en dat daardoor de lading explosieven tot ontploffing kwam. De autoriteiten van Diyarbakir verklaarden dat “de lading te vroeg is ontploft”. PKK heeft haar medeleven uitgedrukt aan de families van de slachtoffers, maar ontkent wel verantwoordelijk te zijn voor hun dood.

In het zuidoosten van Turkije vinden bijna dagelijks gevechten plaats tussen de Turkse veiligheidskrachten en de rebellen van PKK sinds de herneming van de vijandelijkheden vorige zomer. Die heeft ervoor gezorgd dat de vredesonderhandelingen tussen Ankara en PKK afsprongen. Door het conflict zijn sinds 1984 al 40.000 mensen om het leven gekomen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content