De Amerikaanse president Joe Biden had 31 augustus genoemd als beoogde deadline voor alle evacuaties, dezelfde datum als waarop de terugtrekking van de Verenigde Staten uit Afghanistan klaar moest zijn.

Borrell heeft bij de Verenigde Staten geklaagd over de beveiliging van de luchthaven van Kaboel. Deze zou te streng zijn, waardoor het lastig is voor Afghanen die de Europese Unie hielpen, om op het terrein te komen.

De VS controleren momenteel het vliegveld en het luchtruim. Buiten het vliegveld proberen veel wanhopige Afghanen het terrein op te komen en het talibanregime te ontvluchten, maar Amerikaanse militairen proberen hen op afstand te houden. Verderop proberen talibanstrijders mensen te ontmoedigen naar het vliegveld te gaan, waarbij de taliban geweld gebruiken.

Verlenging?

Veel NAVO-landen hadden de VS vrijdag gevraagd het vliegveld langer open te houden, zodat ook na 31 augustus nog burgers, medewerkers en Afghanen die gevaar lopen, het land kunnen verlaten. President Joe Biden had al toegezegd dat het mogelijk is de VS-missie te verlengen tot na 31 augustus, afhankelijk van het aantal mensen dat nog geëvacueerd moet worden.

De Amerikaanse president Joe Biden had 31 augustus genoemd als beoogde deadline voor alle evacuaties, dezelfde datum als waarop de terugtrekking van de Verenigde Staten uit Afghanistan klaar moest zijn.Borrell heeft bij de Verenigde Staten geklaagd over de beveiliging van de luchthaven van Kaboel. Deze zou te streng zijn, waardoor het lastig is voor Afghanen die de Europese Unie hielpen, om op het terrein te komen. De VS controleren momenteel het vliegveld en het luchtruim. Buiten het vliegveld proberen veel wanhopige Afghanen het terrein op te komen en het talibanregime te ontvluchten, maar Amerikaanse militairen proberen hen op afstand te houden. Verderop proberen talibanstrijders mensen te ontmoedigen naar het vliegveld te gaan, waarbij de taliban geweld gebruiken. Veel NAVO-landen hadden de VS vrijdag gevraagd het vliegveld langer open te houden, zodat ook na 31 augustus nog burgers, medewerkers en Afghanen die gevaar lopen, het land kunnen verlaten. President Joe Biden had al toegezegd dat het mogelijk is de VS-missie te verlengen tot na 31 augustus, afhankelijk van het aantal mensen dat nog geëvacueerd moet worden.