Onderzoek naar dood Argentijnse procureur: ‘Lichaam werd verplaatst’

Sandra Arroyo Salgado, de ex van Nisman, voerde haar eigen onderzoek © REUTERS

De Argentijnse procureur Alberto Nisman, die president Cristina Kirchner beschuldigde van het tegenwerken van justitie in het onderzoek naar een antisemitische aanslag, is in januari om het leven gebracht. Dat blijkt uit een onderzoek van zijn familie.

Nisman werd dood aangetroffen bij hem thuis op 18 januari. Vier dagen eerder had hij zijn onderzoek overgemaakt aan het gerecht. Daarin beschuldigde hij Kirchner van het tegenwerken van justitie. Nisman voerde al jaren onderzoek naar een antisemitische aanslag in 1994 op een joods gemeenschapscentrum in Buenos Aires, waarbij 85 doden vielen.

“We kunnen niet anders dan besluiten dat Nisman het slachtoffer werd van moord – zonder enige twijfel”, zei de ex-vrouw van de procureur, de magistrate Sandra Arroyo Salgado, op een persconferentie. “Nisman heeft geen ongeval gehad, geen zelfmoord gepleegd. Ze hebben hem om het leven gebracht.”

De magistrate, die twee kinderen heeft met Nisman, bestelde haar eigen expertises. Ze bundelde die in een rapport van een honderdtal pagina’s dat ze overmaakte aan het parket. Uit het officieuze rapport blijkt dat het “lichaam verplaatst” werd.

‘Blokkeerde de deur’

De conclusie spreekt de officiële versie tegen van de procureur die het onderzoek leidt naar de dood van Nisman, Vivian Fein. Zij zegt dat het lichaam achter de deur van de badkamer werd gevonden, waar het als dusdanig de ingang blokkeerde. Niemand zou de ruimte binnengegaan zijn voor aankomst van een rechter en van experten.

Salgado zegt dat “de autopsie tot vooringenomen, overhaaste en foute conclusies heeft geleid”, zodat “de dader of daders ermee kunnen wegkomen”.

Het officiële onderzoek naar de “verdachte dood” van de magistraat is nog niet achter de rug, maar wijst op dit moment in de richting van een zelfmoord. Op de radio zei Fein dat het rapport onderzocht zal worden en vergeleken met de officiële expertises.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content