Via de website www.hillaryclinton.com kondigt Hillary Clintonaan dat ze een gooi doet naar het Amerikaanse presidentschap. Daar werd al even over gespeculeerd en het was zo goed als zeker dat de vrouw van ex-president Bill Clintonde nominatie van de Democraten in de wacht wil slepen.

De eerste formele bevestiging dook op in een mail van haar campagneleider John Podesta, gericht aan al wie in 2008 al een donatie deed voor haar eerste gooi naar het hoogste ambt in de VS.

'De gewone Amerikanen hebben een kampioen nodig. Ik wil die kampioen zijn', luidt het intussen op hillaryclinton.com. In een filmpje vol 'alledaagse Amerikanen' (jongeren, ouderen, mensen met verschillende achtergronden en een homoseksueel koppel) zegt de 67-jarige vrouw van voormalig president Bill Clinton het tenslotte ook zelf: 'I'm running for president'. Waarmee ze meteen ook de eerste officiële kandidaat is van de Democraten.

De officiële campagne wordt deze maand afgetrapt. Clinton doet eerst de staat Iowa aan.

Meteen hebben de Republikeinen, bij wie onder meer Ted Cruzen Rand Paul zich al kandidaat gesteld hebben, een stevige tegenstander. De Clintons zijn gepokt en gemazeld in de Amerikaanse politiek. Paul zei eerder dat de Republikeinen in het geval van een kandidatuur van Hillary gewoon opnieuw het Lewinsky-schandaal moesten oprakelen.

Tweede poging

Het is de tweede poging van Clinton: in 2008 moest ze de duimen leggen voor Barack Obama, die uiteindelijk de verkiezingen won van de Republikeinse kandidaat Mitt Romney. Opnieuw is Clinton een kandidaat die de geschiedenisboeken kan halen: als 45e Amerikaanse president kan ze de eerste vrouw zijn die de Oval Office bestuurt.

Clinton kent het Witte Huis: van 1993 tot 2001 woonde ze er als First Lady. Ze was de eerste First Lady die verkozen werd in de Senaat. De advocate veroverde een zetel voor de staat New York.

Tot ieders verbazing ontpopte ze zich later tot een loyale minister in de regering van Obama. Als minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) deed ze veel internationale ervaring op, wat een voordeel is volgens sommigen.

Alles komt terug: Clinton vs Bush?

Alles komt terug, zo denken Amerikaanse politieke waarnemers: vermoed wordt dat Jeb Bush, zoon en broer van voormalige presidenten George H.W. Bush Sr. en George W., zich kandidaat zal stellen.

George W. en Jeb Bush, Reuters
George W. en Jeb Bush © Reuters

De oud-gouverneuw van Florida maakt een grote kans: de Republikeinse partij is een huis met vele kamers, maar meestal winnen de mainstream kandidaten (overigens geldt hetzelfde voor de Democraten: niemand wint zonder de steun van Wall Street). Bush is er zo een. Dat geeft hem meer kansen dan bijvoorbeeld Rand Paul, die nogal libertair is.

Via de website www.hillaryclinton.com kondigt Hillary Clintonaan dat ze een gooi doet naar het Amerikaanse presidentschap. Daar werd al even over gespeculeerd en het was zo goed als zeker dat de vrouw van ex-president Bill Clintonde nominatie van de Democraten in de wacht wil slepen. De eerste formele bevestiging dook op in een mail van haar campagneleider John Podesta, gericht aan al wie in 2008 al een donatie deed voor haar eerste gooi naar het hoogste ambt in de VS. 'De gewone Amerikanen hebben een kampioen nodig. Ik wil die kampioen zijn', luidt het intussen op hillaryclinton.com. In een filmpje vol 'alledaagse Amerikanen' (jongeren, ouderen, mensen met verschillende achtergronden en een homoseksueel koppel) zegt de 67-jarige vrouw van voormalig president Bill Clinton het tenslotte ook zelf: 'I'm running for president'. Waarmee ze meteen ook de eerste officiële kandidaat is van de Democraten. De officiële campagne wordt deze maand afgetrapt. Clinton doet eerst de staat Iowa aan.Meteen hebben de Republikeinen, bij wie onder meer Ted Cruzen Rand Paul zich al kandidaat gesteld hebben, een stevige tegenstander. De Clintons zijn gepokt en gemazeld in de Amerikaanse politiek. Paul zei eerder dat de Republikeinen in het geval van een kandidatuur van Hillary gewoon opnieuw het Lewinsky-schandaal moesten oprakelen. Het is de tweede poging van Clinton: in 2008 moest ze de duimen leggen voor Barack Obama, die uiteindelijk de verkiezingen won van de Republikeinse kandidaat Mitt Romney. Opnieuw is Clinton een kandidaat die de geschiedenisboeken kan halen: als 45e Amerikaanse president kan ze de eerste vrouw zijn die de Oval Office bestuurt. Clinton kent het Witte Huis: van 1993 tot 2001 woonde ze er als First Lady. Ze was de eerste First Lady die verkozen werd in de Senaat. De advocate veroverde een zetel voor de staat New York. Tot ieders verbazing ontpopte ze zich later tot een loyale minister in de regering van Obama. Als minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) deed ze veel internationale ervaring op, wat een voordeel is volgens sommigen.Alles komt terug, zo denken Amerikaanse politieke waarnemers: vermoed wordt dat Jeb Bush, zoon en broer van voormalige presidenten George H.W. Bush Sr. en George W., zich kandidaat zal stellen. De oud-gouverneuw van Florida maakt een grote kans: de Republikeinse partij is een huis met vele kamers, maar meestal winnen de mainstream kandidaten (overigens geldt hetzelfde voor de Democraten: niemand wint zonder de steun van Wall Street). Bush is er zo een. Dat geeft hem meer kansen dan bijvoorbeeld Rand Paul, die nogal libertair is.