Piet Ploeg, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17, bevestigt het bericht dat door het Nederlandse RTL Nieuws was verspreid.

De stichting voerde een peiling uit onder nabestaanden, waarop 40 reacties binnenkwamen. 87,5 procent van hen wil dat het kabinet Oekraïne aansprakelijk stelt. 'Hoewel de peiling niet representatief was, is dit wel een duidelijke indicatie', vindt Ploeg. Uit de peiling kwam wel naar voren dat de meeste nabestaanden deze stap van het kabinet pas willen als het internationale onderzoeksteam, waar Oekraïne ook in zit, klaar is.

De links-liberale partij D66 wil actie van de Nederlandse regering. 'Ik vind het heel erg belangrijk dat het kabinet zorgt dat deze kwestie met Oekraïne niet van tafel verdwijnt', aldus Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. 'Dat het niet verjaart en dat we het onderzoek blijven doen wat nodig is. Dat is mijn oproep aan het kabinet.' Ook het christendemocratische CDA vindt dat er onderzoek moet worden gedaan. 'Naarmate je langer wacht, wordt de kans dat mensen zich dingen herinneren of dat je feiten vindt, kleiner', aldus Kamerlid Chris van Dam.

De MH17, een toestel van Malaysia Airlines, werd op 17 juli 2014 tijdens een vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oekraïne neergeschoten. Dat gebeurde vanuit gebied dat door pro-Russische rebellen werd gecontroleerd.

Piet Ploeg, voorzitter van Stichting Vliegramp MH17, bevestigt het bericht dat door het Nederlandse RTL Nieuws was verspreid.De stichting voerde een peiling uit onder nabestaanden, waarop 40 reacties binnenkwamen. 87,5 procent van hen wil dat het kabinet Oekraïne aansprakelijk stelt. 'Hoewel de peiling niet representatief was, is dit wel een duidelijke indicatie', vindt Ploeg. Uit de peiling kwam wel naar voren dat de meeste nabestaanden deze stap van het kabinet pas willen als het internationale onderzoeksteam, waar Oekraïne ook in zit, klaar is. De links-liberale partij D66 wil actie van de Nederlandse regering. 'Ik vind het heel erg belangrijk dat het kabinet zorgt dat deze kwestie met Oekraïne niet van tafel verdwijnt', aldus Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. 'Dat het niet verjaart en dat we het onderzoek blijven doen wat nodig is. Dat is mijn oproep aan het kabinet.' Ook het christendemocratische CDA vindt dat er onderzoek moet worden gedaan. 'Naarmate je langer wacht, wordt de kans dat mensen zich dingen herinneren of dat je feiten vindt, kleiner', aldus Kamerlid Chris van Dam.De MH17, een toestel van Malaysia Airlines, werd op 17 juli 2014 tijdens een vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur boven Oekraïne neergeschoten. Dat gebeurde vanuit gebied dat door pro-Russische rebellen werd gecontroleerd.