Obamacare geeft 10 miljoen meer Amerikanen ziekteverzekering

Een dame in Californië (VS) bekijkt een pamflet voor Obamacare. © REUTERS

Het aantal Amerikanen zonder ziekteverzekering is met 10,3 miljoen gedaald als gevolg van ‘Obamacare’, de recente hervorming van het gezondheidszorg door president Barack Obama.

Dat blijkt uit een onderzoek, waarvan de resultaten woensdag zijn verschenen in het New England Journal of Medicine. Het departement Volksgezondheid, dat de cijfers verspreidde, reageert tevreden op de ‘betekenisvolle’ daling.

Aantal onverzekerden daalt

Tussen september 2013 en april 2014 onderschreven 10 miljoen volwassenen tussen 18 en 64 jaar, die voordien niet verzekerd waren voor hun medische zorgen, een ziekteverzekering, zo blijkt uit de studie door onderzoekers van Harvard. Het aandeel niet-verzekerde volwassenen liep daarmee terug van 21 procent in september naar 16,3 procent in april. Dat komt neer op een daling met 5,2 procentpunten, indien rekening wordt gehouden met economische factoren.

De hervorming trad op 1 januari volledig in werking. Doel van de wetswijziging, die na een soms bitse parlementaire strijd groen licht kreeg, is om 50 miljoen Amerikanen die er geen hadden, van een ziekteverzekering te laten genieten. Tot vandaag waren enkel officiële statistieken bekend over het aantal personen dat zich voor een private of publieke verzekering had ingeschreven via portaalsites van de overheid. Die cijfers boden echter geen uitsluitsel over wie voordien niet verzekerd was.

Rechtszaak

Obamacare blijft weliswaar onder vuur liggen. Deze week nog besliste een rechtbank dat de federale subsidies die mensen kunnen krijgen om een ziektepolis aan te kopen in de meeste VS-staten afgeschaft moeten worden. Dat zou een potentieel dodelijk klap zijn voor Obamacare. Of het zo ver komt, valt te bezien, omdat een andere rechtbank enkele uren later al precies het tegenoveregstelde besliste. Wellicht komt de zaak voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content