Noord-Korea zegt opnieuw hypersonische raket te hebben getest

Een passant in een treinstation in Zuid-Korea met een Noord-Koreaanse raketlancering op het scherm in de achtergrond. © belga

Pyongyang heeft dinsdag een hypersonische raket getest. Dat meldt het officiële Noord-Koreaanse persagentschap KCNA woensdag (plaatselijke tijd). Vorige week had het land ook al aangekondigd een gelijkaardige raket te hebben getest.

Dinsdag meldden het Zuid-Koreaanse leger en de Japanse kustwacht dat Noord-Korea een “ongeïdentificeerd projectiel” had afgevuurd in de Japanse Zee. Volgens het Zuid-Koreaanse persagentschap Yonhap zei Noord-Korea dat de test met de hypersonische raket ‘succesvol’ was.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un woonde de lancering bij. De raket raakte zijn doelwit op 1.000 kiliometer afstand en voerde tijdens de vlucht verschillende manoeuvres uit. Uit de test van dinsdag bleek nog meer dan bij de vorige test hoe goed de raket kan manoeuvreren, aldus KNCA volgens Yonhap. Kim Jong-un drukte volgens het agentschap “grote verwachtingen” uit dat de functionarissen die onderzoek voeren naar rakettechnologie ‘de afschrikkingsmiddelen van het land zullen helpeen versterken met hun continue ultramoderne wetenschappelijke resultaten’.

Op 5 januari meldde KCNA ook al dat een test met een hypersonische raket werd uitgevoerd die nauwkeurig een doelwit raakte op 700 meter afstand. De lancering van dinsdag/vandaag is de derde test met een hypersonische raket die Pyongyang officieel bevestig. Een hypersonische raket is een gesofisticeerd wapen dat getuigt van de vooruitgang van de Noord-Koreaanse defensie-industrie.

Noord-Korea mag volgens de internationale wetgeving geen ballistische of nucleaire wapens testen.

De VN-Veiligheidsraad vergaderde maandag op verzoek van de permanente leden Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië over de kwestie. Samen met Ierland en Albanië riepen de landen Noord-Korea op ‘om af te zien van verdere destabiliserende acties.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content