Voormalig premier Alain Juppé, volgens de favoriet bij deze voorverkiezing, hield zich in tegenover Nicolas Sarkozy en concentreerde zich eerder op zijn eigen voorstellen.

Het waren eerder de outsiders die de voormalige president hard aanpakten. De eerste sneer kwam van Jean-François Copé, minister van begroting onder Sarkozy, die hem verweet tijdens zijn presidentschap nooit de verandering te hebben gerealiseerd die hij beloofde tijdens zijn campagne in 2007. "We hebben samen geregeerd", zei Sarkozy daarop, die een "krachtige, directe en concrete" ommezwaai beloofde. De bankencrisis had hem tijdens zijn eerste ambtstermijn verhinderd verregaand te hervormen, argumenteerde hij.

De 61-jarige gewezen president probeerde zich ook vrij te pleiten van een serie schandalen die hem boven het hoofd hingen of hangen, onder meer inzake illegale financiering van zijn politieke campagne in 2012.

"Na 37 jaar in de politiek heb ik geen strafblad", aldus Sarkozy, die zijn juridische problemen toeschreef aan overijverige rechters en "laster".

"Denken jullie dat ik aan deze campagne zou deelnemen als ik iets op mijn geweten had?"

Zijn grote rivaal Alain Juppé liep in 2004 wel een veroordeling op in een affaire van fictieve banen.

Juppé: 'Ik heb het begrepen'

Voormalig minister van Landbouw Bruno Le Maire, die zichzelf als de kandidaat voor de verandering profileert, gaf aan dat hij niet gelooft aan een ommezwaai onder Sarkozy. "Als u wil dat alles gewoon blijft zoals vroeger, dan krijgt u hier alles op een presenteerblaadje."

"Ik ben klaar", verzekerde Alain Juppé op zijn beurt. De man die als favoriet uit de peilingen komt zei "zijn medeburgers ontmoet te hebben" en hun "ongerustheden en ergernissen" te hebben begrepen.

Vervolgens focuste het debat zich op economische en sociale kwesties: de werkloosheid, de arbeidsduur, de positie van de vakbonden en de belastingen.

Aan de voorverkiezingen, die op 20 en 27 november gehouden worden, nemen zes mannen en een vrouw deel. De inzet is hoog, aangezien de rechtse kandidaat een goede kans maakt om de presidentsverkiezingen te winnen. Gezien de malaise aan linkerzijde, voorspellen de peilingen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen een confrontatie tussen de LR-kandidaat en Marine Le Pen van extreem-rechts, waarbij de LR-kandidaat het uiteindelijk zou halen. De socialistische uittredende president François Hollande heeft nog niet bekendgemaakt of hij zijn kandidatuur stelt.

Peiling: Juppé won

Volgens een snelle peiling won Juppé, de burgemeester van Bordeaux, het debat. 35 procent van de ondervraagden riep hem uit tot winnaar, tegen 21 procent Sarkozy. Volgen: Bruno Le Maire (15 procent)., ex-premier François Fillon (13), gewezen minister Nathalie Kosciusko-Morizet (7), Jean-Frédéric Poisson (6) en Jean-François Copé (3).

Als alleen de rechtse stemmen geteld worden, is het nipter en krijgt Juppé 32 procent achter zich tegen 27 procent voor Sarkozy.

67 procent van de gepeilden heeft een positieve indruk van Juppé, tegen 38 procent voor Sarkozy.

(Belga/RR)

Voormalig premier Alain Juppé, volgens de favoriet bij deze voorverkiezing, hield zich in tegenover Nicolas Sarkozy en concentreerde zich eerder op zijn eigen voorstellen. Het waren eerder de outsiders die de voormalige president hard aanpakten. De eerste sneer kwam van Jean-François Copé, minister van begroting onder Sarkozy, die hem verweet tijdens zijn presidentschap nooit de verandering te hebben gerealiseerd die hij beloofde tijdens zijn campagne in 2007. "We hebben samen geregeerd", zei Sarkozy daarop, die een "krachtige, directe en concrete" ommezwaai beloofde. De bankencrisis had hem tijdens zijn eerste ambtstermijn verhinderd verregaand te hervormen, argumenteerde hij.De 61-jarige gewezen president probeerde zich ook vrij te pleiten van een serie schandalen die hem boven het hoofd hingen of hangen, onder meer inzake illegale financiering van zijn politieke campagne in 2012."Na 37 jaar in de politiek heb ik geen strafblad", aldus Sarkozy, die zijn juridische problemen toeschreef aan overijverige rechters en "laster". "Denken jullie dat ik aan deze campagne zou deelnemen als ik iets op mijn geweten had?"Zijn grote rivaal Alain Juppé liep in 2004 wel een veroordeling op in een affaire van fictieve banen.Voormalig minister van Landbouw Bruno Le Maire, die zichzelf als de kandidaat voor de verandering profileert, gaf aan dat hij niet gelooft aan een ommezwaai onder Sarkozy. "Als u wil dat alles gewoon blijft zoals vroeger, dan krijgt u hier alles op een presenteerblaadje." "Ik ben klaar", verzekerde Alain Juppé op zijn beurt. De man die als favoriet uit de peilingen komt zei "zijn medeburgers ontmoet te hebben" en hun "ongerustheden en ergernissen" te hebben begrepen. Vervolgens focuste het debat zich op economische en sociale kwesties: de werkloosheid, de arbeidsduur, de positie van de vakbonden en de belastingen. Aan de voorverkiezingen, die op 20 en 27 november gehouden worden, nemen zes mannen en een vrouw deel. De inzet is hoog, aangezien de rechtse kandidaat een goede kans maakt om de presidentsverkiezingen te winnen. Gezien de malaise aan linkerzijde, voorspellen de peilingen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen een confrontatie tussen de LR-kandidaat en Marine Le Pen van extreem-rechts, waarbij de LR-kandidaat het uiteindelijk zou halen. De socialistische uittredende president François Hollande heeft nog niet bekendgemaakt of hij zijn kandidatuur stelt.Volgens een snelle peiling won Juppé, de burgemeester van Bordeaux, het debat. 35 procent van de ondervraagden riep hem uit tot winnaar, tegen 21 procent Sarkozy. Volgen: Bruno Le Maire (15 procent)., ex-premier François Fillon (13), gewezen minister Nathalie Kosciusko-Morizet (7), Jean-Frédéric Poisson (6) en Jean-François Copé (3).Als alleen de rechtse stemmen geteld worden, is het nipter en krijgt Juppé 32 procent achter zich tegen 27 procent voor Sarkozy. 67 procent van de gepeilden heeft een positieve indruk van Juppé, tegen 38 procent voor Sarkozy. (Belga/RR)