Column

Lia van Bekhoven

‘Na een zonnig jaar voor de Britse royals, rollen de lelijke roddels nu de paleispoorten uit’

Lia van Bekhoven Correspondent in Londen voor Knack, BNR, VRT-radio, Terzake en Elsevier

‘De verhouding tussen spraakmakende prinsessen en de Britse pers is zelden rooskleurig en doorgaans eenzijdig’, schrijft Lia Van Bekhoven vanuit Londen. ‘Ruzie binnen de paleismuren verkoopt.’

Dat heeft niet lang geduurd. Als er tegen 2030 een vraag zit in Trivial Pursuit die luidt: ‘wanneer begon de Britse pers genoeg te krijgen van Meghan Markle?’, dan is december 2018 het correcte antwoord. Na een zonnig jaar voor de Britse royals, met twee koninklijke huwelijken en een koninklijke baby, rollen lelijke roddels de paleispoorten uit. De Britse pers spreekt van driftbuien, tranen en tiara’s. Het doet bijna denken aan de hoogtijdagen van prinses Diana.

Ruzie binnen de paleismuren verkoopt, zeker als de hoofdpersonen twee vrouwen zijn.

Het zou allemaal aan de Amerikaanse liggen. Meghan Markle (de vrouw van de rossige prins Harry – voor degenen die onder een rots gelogeerd hebben de afgelopen maanden) en schoonzus Kate Middleton (gehuwd met Harry’s oudste broer William) zouden elkaar niet liggen. ‘Ze zijn hele verschillende mensen’, citeerde de media een hofmedewerker. Gelukkig voor de Britse pers kun je met dit soort feitelijke constateringen alle kanten op, vooral de hysterische.

En zo kon het gebeuren dat Kate en Meghan op verschillende balkonnen stonden tijdens de dodenherdenkingsceremonie vorige maand, niet omdat de familie te groot was voor een balkon, maar omdat de strijdende hertoginnen elkaar misschien wel over de reling gegooid hadden. Meghan had Kate aan het huilen gemaakt bij de voorbereidingen van haar trouwerij in mei. Kate had Meghan bekritiseerd voor de manier waarop ze met het paleispersoneel om ging. Een probleem dat we allemaal kennen. Harry had tegen een medewerker geschreeuwd dat als Meghan iets wil, Megan het krijgt, ook al is het een tiara van smaragd die je beter niet kan dragen omdat niemand weet waar die stenen vandaan komen. Want stel dat ze uit Rusland kwamen, een land waar Londen geen hartelijke relatie mee heeft. De diplomatieke heibel zou niet van de lucht zijn. Ziet u?

Dat zijn nou de problemen waar een aangetrouwde Britse royal mee te maken krijgt. Geen wonder dat er aanvaringen zijn. Iedereen zou er gek van worden als ze een diadeem waar ze toevallig die dag zin in hebben, niet op hun hoofd kunnen zetten. En dan heeft nog niet iedereen een vader als Markle senior die zich tegen de media blijft beklagen dat hij niet begrijpt waarom zijn wrede dochter hem negeert. Mijn advies: ophouden met tegen betaling uit de biecht te klappen, vader.

Toen Markle nog aangeduid werd als ‘de frisse wind die de Windsors nodig hadden’, werd ze bejubeld als een eigentijdse, zelfverzekerde vrouw die zo fotogeniek was dat de Britten het haar vergaven dat ze aan yoga deed en mediteerde. Maar met frisse winden loopt het zelden goed af. Sarah Ferguson kreeg ooit diezelfde titel. We weten allemaal wat er met haar gebeurde.

De verhouding tussen spraakmakende prinsessen en de pers is zelden rooskleurig en doorgaans eenzijdig. ‘Het is een haat-liefde verhouding’, legde de royal verslaggever James Whittaker me eens uit. ‘Ik ben gek op prinses Diana, zij heeft een bloedhekel aan mij’. Zeker is dat een kalm koninklijk bestaan niet goed is voor de oplagen. Ruzie binnen de paleismuren, vermeend of echt, verkoopt.

Vooral als de hoofdpersonen, naar goed historisch gebruik, twee vrouwen zijn op wie eindeloos ambities en onzekerheden geprojecteerd kunnen worden. En dus werd Markle, voordat je hertogin van Sussex kon zeggen, een net iets te uitgesproken, part time vegetarische, vroegere actrice met te veel noten op haar zang. Iemand die haar personeel om vijf uur ’s ochtends al mails stuurt. Een vrouw wiens naaste medewerker die nota bene voor Robbie Williams gewerkt had, het na zes maanden voor bekeken hield. Iemand die -mijn favoriete krantenkop- ‘erop staat haar eigen toespraken te schrijven en daar dagen over doet’. Alsof dat het zoveelste voorbeeld was van wat een veeleisende, Devil Wears Prada-bitch Markle wel niet is. Dan heb ik juist liever iemand die haar taak serieus neemt.

En nu gaan ze dus verhuizen. Het plan was dat Harry en Meghan hun intrek zouden nemen in Kensington Palace in Londen. Hetzelfde verblijf waar William en Kate twintig kamers betrekken. U voelt de bui vast al hangen: dat feest gaat niet door. Meghan en Harry gaan de hoofdstad inruilen voor een cottage op het landgoed van het kasteel van Windsor. Nou is de bewuste optrek ruim genoeg voor een yogastudio, en ligt het op een half uurtje rijden van bevriend echtpaar Amal en George Clooney, maar toch. Wie wil er wonen onder de aanvliegroute van Heathrow, in een landhuis dat Frogmore Cottage heet? Het ruikt naar eenzame opsluiting.

Gelukkig voor Meghan, mocht het haar iets kunnen schelen, zal de slechte pers tijdelijk zijn. In april, als de baby geboren wordt, zal niemand zich enige kritiek kunnen herinneren. De hertogin zal bejubeld worden als een perfecte moeder en als de frisse wind die de Windsors nodig hebben.

Partner Content