Meer dan 8.000 deelnemers aan extreemrechtse mars en tegenbetoging in Chemnitz

Betogers lopen mee in een mars georganiseerd door de rechts-populistische groep 'Pro Chemnitz', 1 september 2018 © AFP

In de Duitse stad Chemnitz zijn zaterdag meer dan 8.000 mensen de straat opgegaan om mee te stappen met een betoging van extreemrechts of met een tegenbetoging. Negen mensen raakten gewond. Na afloop van de demonstraties werd ook een 20-jarige Afghaan aangevallen door vier gemaskerde mannen.

De mars tegen immigratie telde ongeveer 4.500 deelnemers. Die betoging is opgezet door de extreemrechtse partij AfD en door de antimoslimbeweging Pegida. Ook aanhangers van de rechtse groep Pro Chemnitz stapten mee op. De betogers droegen spandoeken met opschriften als ‘Wij zijn het volk’ en ‘Merkel moet weg’.

Bij een betoging tegen geweld en racisme waren er dan weer 3.500 deelnemers. Zij protesteerden in de buurt van de Johanniskirche onder de slogan ‘Chemnitz nazi-vrij’. De politie was massaal aanwezig om de manifestaties in goede banen te leiden.

De extreemrechtse optocht, die met vertraging was vertrokken, moest in de loop van de avond, ondanks luid protest, vroegtijdig worden afgebroken. Ter hoogte van het Karl Marx-monument kregen de betogers te horen dat ze de plek moesten verlaten. Het verzoek van de politie werd genegeerd door heel wat betogers, die zich ook vijandig opstelden tegenover de politie.

Nog volgens de politie hadden verschillende tegenbetogers eerder geprobeerd om het parcours te betreden. ‘Onze agenten werden ten dele gedwongen om onmiddellijke dwang te gebruiken’, zegt de politie van de deelstaat Saksen op Twitter. ‘Nogmaals onze oproep: blijf alsjeblieft geweldloos.’

Zo’n driehonderd tegenbetogers trachtten de politiebarrières te doorbreken om de confrontatie aan te gaan. Volgens de politie kwam het tot schermutselingen. Hun gegevens zijn genoteerd op verdenking van openlijke geweldpleging in groep, luidt het.

Daarbij raakten negen mensen gewond terwijl 25 strafbare feiten werden gepleegd, blijkt uit een eerste balans van de politie. Na afloop van de demonstraties werd ook een 20-jarige Afghaan door vier vermomde mannen aangevallen en geslagen. Hij liep daarbij lichte verwondingen op. De politie onderzoekt of de daders deelnemers waren van de manifestaties.

Meer details over de gewonden geeft de politie niet. Bij de strafbare feiten gaat het vooral om het aanrichten van vernielingen, het verwonden van personen, weerspannigheid en het ‘gebruiken van kentekens van organisaties die in strijd zijn met de grondwet’.

De protesten in de Oost-Duitse stad ontstonden nadat een 35-jarige Duitser zaterdagavond werd doodgestoken door migranten. Een Syriër en een Irakees zijn aangehouden. Volgens het openbaar ministerie handelden ze niet uit wettige zelfverdediging. Zondag en maandag waren extreemrechtse betogingen uitgemond in rellen en in geweld op migranten.

Partner Content