Man schiet tiener dood voor luide muziek: ‘Zelfverdediging’

Michael Dunn, de man die een ongewapende zwarte tiener doodschoot in Florida (VS) © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

In Florida begint het proces stegen een blanke veertiger die een zwarte tiener doodschoot, schijnbaar omdat zijn muziek te luid stond. De man zegt dat hij schoot omdat hij zich bedreigd voelde. Dat mag in Florida.

De schutter, Michael Dunn (45), is van plan om gebruik te maken van de controversiële ‘Stand your ground’-wet die in Florida van kracht is. Die laat mensen toe om dodelijk geweld te gebruiken als ze zich bedreigd voelen. Ze zijn niet verplicht om zich terug te trekken. In Florida is het dragen van een verborgen vuurwapen legaal.

Geen wapen

De feiten dateren van november 2012. Op de parking van een winkel in Jacksonville, in het noorden van de staat Florida, raakte software-ontwikkelaar Dunn verwikkeld in een woordenwisseling met Jordan Davis, een zwarte tiener van 17 die met enkele vrienden in een terreinwagen zat.

Toen Dunn eiste dat Davis de luide muziek in zijn wagen stiller zou zetten, kwam er ruzie van. Dunn, die een wapenvergunning heeft, haalde een 9mm-pistool uit zijn handschoenenkastje en vuurde meermaals op Davis. Die werd getroffen in de rug en de schaamstreek.

Dunn wil in de rechtszaak dei deze week van start gaat zijn rechten inroepen onder de ‘Stand your ground’-wet. Hij claimt dat Davis hem bedreigde met een jachtgeweer. De politie vond dat vermeende wapen echter niet en getuigen zeggen dat Davis op geen enkel moment aanstalten maakte om uit zijn wagen te komen.

Trayvon Martin

De zaak doet terugdenken aan die van George Zimmerman, de buurtwachter die begin 2013 de 17-jarige Trayvon Martin doodschot in de buurt van Orlando. Ook toen ging het om een volwassen blanke man die een ongewapende zwarte tiener doodde. Ook deze zaak zet de steeds gevoelige rassenverhoudingen in de VS op scherp en het werpt vraagtekens op over de wapenwetten in Florida en een reeks ander staten waar gelijkaardige regels van kracht zijn.

Anders dan in de zaak Trayvon Martin, kwam het tussen Dunn en Davis echter nooit tot handgemeen. En terwijl George Zimmerman op de plaats van de schietpartij op de politie wachtte, sloeg Dunn op de vlucht. Hij werd pas een dag later ingerekend.

In een bioscoop nabij Tampa, aan de westkust van Florida, was er afgelopen januari dan weer een incident waarbij een gepensioneerde politieagent een man doodschoot die in de zaal zat te sms’en. Ook daar wordt verwacht dat de schutter de ‘Stand your ground’-wet zal inroepen.

Partner Content