Maduro beschuldigt oppositieleden van mislukte aanslag

08/08/18 om 07:31 - Bijgewerkt om 07:30

Bron: Belga

Afgelopen weekend deed zich een explosie voor tijdens een toespraak van de Venezolaanse president. Volgens Maduro ging het om een bomaanslag.

Maduro beschuldigt oppositieleden van mislukte aanslag

Nicolás Maduro © Reuters

Na de vermoedelijke poging tot aanslag op de Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft het autoritaire staatshoofd prominente oppositieleden in verband gebracht met de feiten. 'De getuigenissen wijzen naar Julio Borges, die in een herenhuis in Bogotá woont. We weten dat hij zo laf is om betrokken te zijn bij zo'n zaak', zei Maduro in een televisietoespraak.

Borges is een van de bekendste tegenstanders van de Venezolaanse regering. Vorig jaar kreeg hij nog de Sacharov-mensenrechtenprijs van het Europees Parlement.

De regering zegt dat vermoedelijke aanslagplegers dit weekend probeerden om een bomaanslag op Maduro te plegen met een drone. Tijdens een toespraak op de staatstelevisie was een explosie te horen. Maduro bleef ongedeerd.

Officiële bronnen zeggen dat zeven nationale gardesoldaten wel gewond raakten. Zes verdachten zijn al opgepakt. In zijn toespraak toonde Maduro een video met bekentenissen van een arrestant. De opdrachtgevers van de moord zouden vanuit buurland Colombia geopereerd hebben. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zal uitleveringsverzoeken sturen naar Colombia en de VS, zegt Maduro.

Borges zelf zegt in een reactie dat de aanslag in scène is gezet. 'Noch het land, noch de wereld geloven in deze farce van een aanslag. We weten allen dat dit opgezet spel is om ons te vervolgen en veroordelen. Wij die ons verzetten tegen de dictatuur.'

Onze partners