Dat meldde parlementslid Ali Tekbali aan het persagentschap AFP.

"Er vond geen stemming plaats aangezien een meerderheid de voorstellen van de VN afwees", aldus Tekbali.

Het bericht werd even later bevestigd door het Libische persagentschap LANA dat ook rapporteerde "dat een meerderheid van parlementsleden hun afwijzing voor de voorstellen van VN-gezant Bernardino Leon aankondigden".

De VN-vredesakkoord werd op 9 oktober door Leon, in aanwezigheid van onderhandelaars uit beide landsdelen, bekendgemaakt, na lange maanden van onderhandelingen. Het werd toen voorgesteld als het akkoord van de laatste kans.

'Verder onderhandelen'

Libië heeft twee regeringen en parlementen sinds augustus 2014, toen een regime ondersteund door islamistische milities in hoofdstad Tripoli de macht ging uitoefenen, daar waar in Tobroek, in het oosten van het land, een internationaal erkende regering opereerde.

De regering van nationale eenheid stond, volgens het nu verworpen akkoord, onder leiding van Fayez el-Sarraj, een parlementslid in het parlement van Tripoli. Hij zou drie adjuncten krijgen, één uit het oosten, één uit het westen, een derde uit het zuiden.

Het parlement in Tripoli zou zich nog over het akkoord uitspreken, maar of dat na de afwijzing uit Tobroek nog zal gebeuren is de vraag.

De VN-Veiligheidsraad dreigt met sancties tegen degenen die het vredesproces blokkeren.

Sinds 2011, toen dictator Khadafi van de macht werd verdreven, is Libië in toenemende chaos beland.

Woordvoerders van het parlement uit Tobroek zeggen dat hun regering wel aan verdere VN-onderhandelingen wil deelnemen.

(Belga/RR)

Dat meldde parlementslid Ali Tekbali aan het persagentschap AFP. "Er vond geen stemming plaats aangezien een meerderheid de voorstellen van de VN afwees", aldus Tekbali.Het bericht werd even later bevestigd door het Libische persagentschap LANA dat ook rapporteerde "dat een meerderheid van parlementsleden hun afwijzing voor de voorstellen van VN-gezant Bernardino Leon aankondigden".De VN-vredesakkoord werd op 9 oktober door Leon, in aanwezigheid van onderhandelaars uit beide landsdelen, bekendgemaakt, na lange maanden van onderhandelingen. Het werd toen voorgesteld als het akkoord van de laatste kans.Libië heeft twee regeringen en parlementen sinds augustus 2014, toen een regime ondersteund door islamistische milities in hoofdstad Tripoli de macht ging uitoefenen, daar waar in Tobroek, in het oosten van het land, een internationaal erkende regering opereerde.De regering van nationale eenheid stond, volgens het nu verworpen akkoord, onder leiding van Fayez el-Sarraj, een parlementslid in het parlement van Tripoli. Hij zou drie adjuncten krijgen, één uit het oosten, één uit het westen, een derde uit het zuiden.Het parlement in Tripoli zou zich nog over het akkoord uitspreken, maar of dat na de afwijzing uit Tobroek nog zal gebeuren is de vraag.De VN-Veiligheidsraad dreigt met sancties tegen degenen die het vredesproces blokkeren. Sinds 2011, toen dictator Khadafi van de macht werd verdreven, is Libië in toenemende chaos beland.Woordvoerders van het parlement uit Tobroek zeggen dat hun regering wel aan verdere VN-onderhandelingen wil deelnemen.(Belga/RR)