"Na een jaar van inspanningen, met 150 Libische persoonlijkheden uit alle regio's, is het ogenblik aangebroken om de vorming van een regering van nationale eenheid aan te kondigen", aldus Leon na afloop van gesprekken in de Marokkaanse stad Skhirat.

Door het akkoord over een regering van nationale eenheid, moet er een einde komen aan de machtsstrijd tussen een internationaal erkend parlement in de oostelijke stad Tobroek en een door islamisten gedomineerd parlement in Tripoli.

Tijdens de onderhandelingen in de Marokkaanse stad Skhirat hebben die twee kampen een consensus bereikt over een voordracht van de 55-jarige Fayez el-Sarraj als Libische premier. Daarmee wordt een lid van het parlement in Tobroek aan het hoofd van de regering van nationale eenheid geplaatst.

Ahmed Maiteeq, die vorig jaar nog korte tijd regeringsleider is geweest, werd aangeduid als een van de vicepremiers. Daarnaast zijn ook Fathi el-Mejbri en Moussa el-Koni tot vicepremier benoemd. De vicepremiers vertegenwoordigen het oosten, het westen en het zuiden van het land.

'Kans op succes'

De chaos in Libië was ontstaan na de val van dictator kolonel Kadhafi in 2011. Zowat de helft van de Libische bevolking werd getroffen door de gewapende conflicten en de politieke instabiliteit in het land. Volgens cijfers van het VN-bureau van humanitaire aangelegenheden hebben 2,4 miljoen mensen behoefte aan noodhulp en bescherming.

Terreurgroepen en mensensmokkelaars hebben dan weer maximaal gebruik kunnen maken van het ontstane machtsvacuüm.

Leon, de VN-gezant, had nog een slotboodschap: "Aan allen: onze verontschuldigingen omdat we deze regering niet eerder op de been kregen, maar ook vreugde omdat er ten minste een kans op succes is".

De regering moet nog door de twee parlementen worden bekrachtigd.

(Belga/RR)

"Na een jaar van inspanningen, met 150 Libische persoonlijkheden uit alle regio's, is het ogenblik aangebroken om de vorming van een regering van nationale eenheid aan te kondigen", aldus Leon na afloop van gesprekken in de Marokkaanse stad Skhirat.Door het akkoord over een regering van nationale eenheid, moet er een einde komen aan de machtsstrijd tussen een internationaal erkend parlement in de oostelijke stad Tobroek en een door islamisten gedomineerd parlement in Tripoli. Tijdens de onderhandelingen in de Marokkaanse stad Skhirat hebben die twee kampen een consensus bereikt over een voordracht van de 55-jarige Fayez el-Sarraj als Libische premier. Daarmee wordt een lid van het parlement in Tobroek aan het hoofd van de regering van nationale eenheid geplaatst. Ahmed Maiteeq, die vorig jaar nog korte tijd regeringsleider is geweest, werd aangeduid als een van de vicepremiers. Daarnaast zijn ook Fathi el-Mejbri en Moussa el-Koni tot vicepremier benoemd. De vicepremiers vertegenwoordigen het oosten, het westen en het zuiden van het land. De chaos in Libië was ontstaan na de val van dictator kolonel Kadhafi in 2011. Zowat de helft van de Libische bevolking werd getroffen door de gewapende conflicten en de politieke instabiliteit in het land. Volgens cijfers van het VN-bureau van humanitaire aangelegenheden hebben 2,4 miljoen mensen behoefte aan noodhulp en bescherming. Terreurgroepen en mensensmokkelaars hebben dan weer maximaal gebruik kunnen maken van het ontstane machtsvacuüm. Leon, de VN-gezant, had nog een slotboodschap: "Aan allen: onze verontschuldigingen omdat we deze regering niet eerder op de been kregen, maar ook vreugde omdat er ten minste een kans op succes is".De regering moet nog door de twee parlementen worden bekrachtigd.(Belga/RR)