Libanon heeft nieuwe premier: diplomaat Mustapha Adib (48) volgt Hassan Diab op

Mustapha Adib wordt de nieuwe premier van Libanon © Belga Image

De Libanese ambassadeur in Duitsland Mustapha Adib wordt de nieuwe premier van Libanon. De 48-jaige Adib moet nu een nieuwe regering zien te vormen.

De 48-jarige Adib, doctor in de politieke wetenschappen en hoogleraar aan de universiteit, werd in 2013 tot ambassadeur in Duitsland benoemd. Hij werd zondag al voorgedragen door de soennitische gemeenschap in het land, en zijn voordracht werd maandag bevestigd in het parlement.

Adib staat dicht bij voormalig premier en miljardair Najib Mikati en kan daarnaast rekenen op de steun van de soennitische gemeenschap, van de sjiitische Hezbollah- en Amal-bewegingen en van de partij van de christelijke president Michel Aoun, de Vrije Patriottische Beweging.

Adib is geen bekende figuur in Libanon, maar net dat zou de man verteerbaar maken voor de verschillende gemeenschappen in het land.

Explosie

Mustapha Adib volgt Hassan Diab op. Die laatste diende eerder deze maand het ontslag van zijn voltallige regering in na de explosie in de haven van Beiroet, waarbij 200 mensen het leven lieten en een groot deel van de hoofdstad werd verwoest. Volgens een deel van de bevolking is de ramp te wijten aan jarenlange corruptie en wanbeleid van de politieke elites.

Voor Libanon gaat het om de tweede regeringswissel in minder dan een jaar tijd. Diab was nog maar sinds het voorjaar premier, nadat zijn voorganger Hariri in de herfst van vorig jaar aftrad na massale protesten.

Volgens het Libanese politieke systeem moeten de belangrijkste bestuursfuncties verdeeld worden onder de drie geloofsgemeenschappen: christenen, soennieten en sjiieten. Volgens velen toont de ramp in de haven van Beiroet aan dat dat systeem de schop op moet en er bestuurders moeten komen die op basis van hun kwaliteiten worden gekozen. President Aoun zei zondag al dat ook hij daarvan overtuigd is.

Hervormingen

De nieuwe Libanese premier heeft na zijn aanstelling beloofd dat hij snel een regering op de been zal brengen. Die moet de langverwachte hervormingen opstarten en een akkoord sluiten met het Internationaal Muntfonds (IMF) om de economie uit het slop te halen.

‘De opdracht die ik heb aanvaard, stoelt op het feit dat alle politieke krachten zich bewust zijn van de noodzaak om in recordtempo een regering te vormen. Ook moeten we de hervormingen beginnen uitvoeren, met een akkoord met het IMF als vertrekpunt’, zei Adib op televisie.

Libanon startte in mei onderhandelingen op met het IMF over een reddingsplan van ongeveer 10 miljard dollar. In ruil moest het land een reeks hervormingen uitvoeren, maar op dit moment zitten de onderhandelingen muurvast. ‘Het is geen tijd voor woorden of beloftes, maar voor actie’, zei Adib. Hij wil een ‘homogeen team ministers samenstellen met bekwame mensen om de basishervormingen snel uit te voeren’.

Inflatie

Na zijn aanstelling trok Adib ook onmiddellijk naar een wijk die verwoest werd door de explosie. Noch president Michel Aoun, noch premier Hassan Diab hebben de getroffen wijken bezocht.

De explosie wakkerde de volkswoede in het land nog aan, gericht tegen de ‘corrupte en onbekame politieke klasse’. De nieuwe premier had in de wijk ontmoetingen met getroffen inwoners. Hij vroeg hen ‘vertrouwen’ en vroeg om ‘schouder aan schouder’ te staan.

Libanon lijdt al maanden onder een van de grootste economische crisissen in de geschiedenis van het land, met hyperinflatie tot gevolg. De coronacrisis en de zware explosie in Beiroet maakten de situatie voor veel Libanezen alleen maar uitzichtlozer. (Belga)

Partner Content