De Burundese "president Nkurunziza is niet langer president", zo klonk het uit de mond van het voormalige hoofd van de inlichtingendiensten. De aankondiging komt er na meer dan twee weken van protest tegen een derde ambtstermijn voor Nkurunziza.

Nkurunziza zelf is woensdag in het Tanzaniaanse Dar es Salaam voor een top van staatshoofden van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap. Die is gewijd aan de crisis in Burundi. Ook Kenia, Oeganda, Rwanda en Tanzania maken deel uit van de OAG.

Ondertussen zijn betogers voor het eerst sinds het begin van de protesten er in geslaagd te verzamelen op het Onafhankelijkheidsplein, in het hart van de hoofdstad Bujumbura. De politie zette het waterkanon en traangas in om de ongeveer 300 manifestanten, voornamelijk vrouwen, uit mekaar te drijven. Er werden ook waarschuwingsschoten gelost.

Schending van de grondwet

Sinds het begin van de protesten op 26 april doet de politie er alles aan om manifestanten uit het centrum van Bujumbura te houden. Groepen of groepjes die toch in de buurt komen, worden uit mekaar gedreven. Ongeveer 300 vrouwen probeerden vorige zondag nog op het Onafhankelijkheidsplein te komen, maar werden tegengehouden door de politie.

Het straatprotest moet president Nkurunziza duidelijk maken dat dat de derde termijn waarvoor hij zich kandidaat gesteld heeft, een schending vormt van de grondwet en het vredesakkoord van Arusha. Er viel al een twintigtal doden. (Belga/TE)

De Burundese "president Nkurunziza is niet langer president", zo klonk het uit de mond van het voormalige hoofd van de inlichtingendiensten. De aankondiging komt er na meer dan twee weken van protest tegen een derde ambtstermijn voor Nkurunziza. Nkurunziza zelf is woensdag in het Tanzaniaanse Dar es Salaam voor een top van staatshoofden van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap. Die is gewijd aan de crisis in Burundi. Ook Kenia, Oeganda, Rwanda en Tanzania maken deel uit van de OAG. Ondertussen zijn betogers voor het eerst sinds het begin van de protesten er in geslaagd te verzamelen op het Onafhankelijkheidsplein, in het hart van de hoofdstad Bujumbura. De politie zette het waterkanon en traangas in om de ongeveer 300 manifestanten, voornamelijk vrouwen, uit mekaar te drijven. Er werden ook waarschuwingsschoten gelost. Sinds het begin van de protesten op 26 april doet de politie er alles aan om manifestanten uit het centrum van Bujumbura te houden. Groepen of groepjes die toch in de buurt komen, worden uit mekaar gedreven. Ongeveer 300 vrouwen probeerden vorige zondag nog op het Onafhankelijkheidsplein te komen, maar werden tegengehouden door de politie. Het straatprotest moet president Nkurunziza duidelijk maken dat dat de derde termijn waarvoor hij zich kandidaat gesteld heeft, een schending vormt van de grondwet en het vredesakkoord van Arusha. Er viel al een twintigtal doden. (Belga/TE)