‘Laatste veilige dag in Kiev’

Een Russisch konvooi van tanks, pantservoertuigen en artillerie nabij Ivankiv, Oekraïne. © Reuters
Rafael Porto Carrero Medewerker van Knack.be, gestationeerd in Nieuw-Zeeland.

Op satellietbeelden van het Amerikaanse ruimtetechnologiebedrijf Maxar is te zien hoe een lang Russisch militair konvooi op weg is naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat berichten onder meer de Britse omroep BBC en persbureau Reuters. Duizenden inwoners van Kiev ontvluchten hun thuis op zoek naar veiliger oorden.

Aanvankelijk zei Maxar op basis van zijn beelden dat het konvooi zowat 27 kilometer lang was. Uiteindelijk bleek echter dat de militaire colonne zich over meer dan 60 kilometer uitstrekt. Het konvooi bestaat onder meer uit tanks, pantservoertuigen en artillerie. Momenteel zou het zich nabij Ivankiv op een goede 80 kilometer ten noorden van Kiev, bevinden.

Satellietbeelden van Maxar, Russische troepen in Ivankiv
Satellietbeelden van Maxar, Russische troepen in Ivankiv© Reuters

Volgens Maxar zouden momenteel ook bijkomende grondtroepen en gevechtshelikopters worden verzameld in het zuiden van Wit-Rusland, dat Rusland steunt bij zijn inval in Oekraïne, op een dertigtal kilometer van de Oekraïense grens.

We zijn erg bang om een raket op onze schuilkelder, ons huis te krijgen

Alexandra Slobitsky

Satellietbeelden van Maxar, Russische troepen aan de Witrussische grens te Khilchikha
Satellietbeelden van Maxar, Russische troepen aan de Witrussische grens te Khilchikha© Reuters

Inwoners van de Oekraïnse hoofdstad Kiev laten het niet aan het toeval over.

Victoria, een vrouw van middelbare leeftijd vertelde aan het Franse persagentschap AFP letterlijk in het treinstation dat dit ‘de laatste veilige dag in Kiev’ is en hoe de inwoners van de hoofdstad met hun kinderen en katten de stad ontvluchten. Zoals zij zijn er veel anderen die een veilige bestemming zoeken.

Alexandra Slobitsky, een jongere vrouw, beschrijft haar angst om door Russische soldaten gedood te worden. ‘We zijn erg bang om een raket op onze schuilkelder, ons huis te krijgen’, zei ze. ‘We hebben onze grootvader en grootmoeder en onze flat met alles dat we hadden achtergelaten.’

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content