De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft uitgecheckt uit zijn hotelkamer in Hongkong. Sindsdien ontbreekt van hem ieder spoor, meldt de VRT.

Snowden lekte informatie van de Amerikaanse inlichtingsdienst. Hij maakte bekend dat de Verenigde Staten miljoenen Amerikanen spioneert in de strijd tegen terrorisme. Hij koos Hongkong, waar een "traditie van vrijheid van meningsuiting bestaat", als locatie om de documenten te lekken. Eerder maakte Snowden bekend dat hij asiel wilde aanvragen in IJsland, omdat ook daar een grote internetvrijheid bestaat.

'We dachten dat hij een gewone gast was'

Het Mira-hotel in Tsim Sha Tsui liet weten dat een gast met de naam Edward Snowden zich had uitgecheckt uit het hotel. "We dachten dat hij een gewone gast was", zei de manager aan de krant South China Morning Post.

Amerikaanse verantwoordelijken willen dat de man uitgeleverd wordt aan de VS. Volgens de republikein Peter King moet Snowden vervolgd worden "op het hoogste wettelijk niveau". "Ik beschouw hem momenteel als een overloper", zei hij aan CNN.

Volgens experts zal Snowden, niet meteen uitgeleverd worden als hij in Hongkong verblijft. Hongkong herbekijkt namelijk zijn procedures om asiel aan te vragen, waardoor mogelijke gerechtelijke stappen tegen Snowden nog lang kunnen uitblijven, zei Nicholas Bequelin van Human Rights Watch.

Le Pen: 'Snowden is welkom in Frankrijk'

In Frankrijk heeft de voorzitter van de extreemrechtse partij Front National Marine Le Pen de regering aangespoord om asiel te verlenen aan Snowden.

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden heeft uitgecheckt uit zijn hotelkamer in Hongkong. Sindsdien ontbreekt van hem ieder spoor, meldt de VRT. Snowden lekte informatie van de Amerikaanse inlichtingsdienst. Hij maakte bekend dat de Verenigde Staten miljoenen Amerikanen spioneert in de strijd tegen terrorisme. Hij koos Hongkong, waar een "traditie van vrijheid van meningsuiting bestaat", als locatie om de documenten te lekken. Eerder maakte Snowden bekend dat hij asiel wilde aanvragen in IJsland, omdat ook daar een grote internetvrijheid bestaat. 'We dachten dat hij een gewone gast was'Het Mira-hotel in Tsim Sha Tsui liet weten dat een gast met de naam Edward Snowden zich had uitgecheckt uit het hotel. "We dachten dat hij een gewone gast was", zei de manager aan de krant South China Morning Post. Amerikaanse verantwoordelijken willen dat de man uitgeleverd wordt aan de VS. Volgens de republikein Peter King moet Snowden vervolgd worden "op het hoogste wettelijk niveau". "Ik beschouw hem momenteel als een overloper", zei hij aan CNN. Volgens experts zal Snowden, niet meteen uitgeleverd worden als hij in Hongkong verblijft. Hongkong herbekijkt namelijk zijn procedures om asiel aan te vragen, waardoor mogelijke gerechtelijke stappen tegen Snowden nog lang kunnen uitblijven, zei Nicholas Bequelin van Human Rights Watch. Le Pen: 'Snowden is welkom in Frankrijk'In Frankrijk heeft de voorzitter van de extreemrechtse partij Front National Marine Le Pen de regering aangespoord om asiel te verlenen aan Snowden.