Kavanaugh toont zich partijdig, Republikeinen zien een complot

Brett Kavanaugh (l) en Christine Blasey Ford. © Reuters
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

Kandidaat-rechter Brett Kavanaugh toonde zich tijdens zijn getuigenis voor de Senaat donderdag boos en verontwaardigd, terwijl Christine Blasey Ford eerder het Amerikaanse volk voor zich won met haar emotionele getuigenis.

Donderdag waren de Verenigde Staten in de ban van twee namen: Christine Blasey Ford en Brett Kavanaugh. De laatste is de genomineerde voor een zetel in het Hooggerechtshof. De eerste beschuldigt Kavanaugh van seksuele aanranding in hun tienerjaren. Sinds Ford vorige week zondag naar voren kwam, zijn er nog drie andere beschuldigingen (waarvan een anoniem) naar voren gekomen.

Ford en Kavanaugh getuigden beiden onder ede voor de rechtscommissie van de Senaat, die vrijdag (half 10 plaatstelijke tijd, half 4 Belgische) zal stemmen of ze Kavanaugh officieel voordragen aan de volledige Senaat voor benoeming. De hoorzittingen werden live uitgezonden op alle nieuwszenders, publieke radiostations en talloze nieuwswebsites.

De dag begon met de getuigenis van Ford, die vier uur duurde. Ford oogde in het begin angstig en gespannen, maar beantwoordde alle vragen nauwkeurig en rustig. Ze probeerde geen excuses te maken voor de gaten in haar herinnering, en kwam betrouwbaar over. Volgens Chris Wallace, een nieuwspresentator bij Fox News, was haar getuigenis ‘een ramp voor de Republikeinse partij.’ De Republikeinse senator Orrin Hatch, die de afgelopen weken herhaaldelijk gezegd heeft Kavanaugh te geloven, zei: ‘Ik vind haar niet ongeloofwaardig. Ik denk dat ze een aantrekkelijke, goede getuige is. Maar het is nog vroeg.’ Een woordvoerder van Hatch haastte zich op Twitter de melden dat Hatch het woord ‘aantrekkelijk’ niet in fysieke, maar algemene zin bedoelde.

https://twitter.com/mattdizwhitlock/status/1045356775153815554Matt Whitlock 🇺🇸https://twitter.com/mattdizwhitlock

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Ford is hoogleraar psychologie en kwam geregeld zo over. Toen senator Dianne Feinstein haar vroeg hoe Ford zo zeker wist dat het Kavanaugh was die haar aanrandde, zei Ford: ‘Zoals ik zeker weet dat ik nu met u praat. Het gaat om basale geheugenfuncties, en, ook het niveau van noradrenaline en epinefrine in het brein, dat zoals u weet codeert — die neurotransmitter — codeert geheugens in de hippocampus, dus de trauma-gerelateerde ervaring is er soort van opgesloten, terwijl andere details kunnen ronddwalen.’

Gedurende Fords getuigenis werd duidelijk hoe erg Amerika met haar meeleefde. Op C-SPAN, de televisiezender die politieke debatten en hoorzittingen live uitzendt, kwamen telefoontjes binnen van vrouwen die hun eigen ervaringen met seksueel geweld vertelden. Volgens een columnist van The New York Times , die in een vliegtuig zat en naar de getuigenis luisterde, zat het halve vliegtuig te huilen. De andere senatoren, die niet in de juridische commissie zitten, hadden zich volgens The Washington Postin hun kantoren opgesloten om het tafereel te kunnen volgen en stonden de tv-schermen op de handelsvloer van Wall Street allemaal op C-SPAN afgesteld.

Kavanaughs temperament

Ongeveer een uur na Fords getuigenis nam Kavanaugh plaats in de zaal, waar hij een openingsverklaring gaf van 45 minuten. Daarin was hij zichtbaar boos. Hij beschuldigde de Democraten van een ‘berekende en georkestreerde politieke aanval die aangevuurd werd door schijnbaar opgebouwde woede over president Trump en de verkiezingen van 2016.’ Kavanaugh suggereerde ook dat de hele situatie ‘wraak namens de Clintons’ is.

In nieuwsmedia werd donderdag gespeculeerd dat Kavanaugh zichzelf met zulke beschuldigingen buiten spel zet voor een baan bij het Hooggerechtshof, ongeacht of de beschuldigingen van de drie vrouwen tegen hem bewezen worden geacht

Dat is ongekend voor een genomineerde voor het Hooggerechtshof, die als politiek onpartijdig gezien moet worden. Kavanaugh lijkt zich hiermee duidelijk als geallieerde van Trump op te stellen. Zijn verwijzing naar de Clintons is al helemaal opzienbarend. Kavanaugh was eind jaren ’90 lid van het team van Kenneth Starr, de openbaar aanklager die onderzoek deed naar de affaire van president Bill Clinton met Monica Lewinsky. De afgelopen maanden, sinds Kavanaugh als genomineerde naar voren werd geschoven, verschenen in Amerikaanse media berichten over hoe Kavanaugh tegen Starr gepleit had voor expliciete vraagstellingen in de getuigenis van Clinton. Het lijkt alsof Kavanaugh de aantijgingen tegen hem nu ziet als vergelding voor zijn rol in het Starr-onderzoek.

Daar zijn geen aanwijzingen voor. Op de publieke radio en in verschillende nieuwsmedia werd donderdag gespeculeerd dat Kavanaugh zichzelf met zulke beschuldigingen buiten spel zet voor een baan bij het Hooggerechtshof, ongeacht of de beschuldigingen van de drie vrouwen tegen hem bewezen worden geacht.

FBI-onderzoek

Verschillende Democratische senatoren stelden Kavanaugh de vraag: waarom steunt hij geen FBI-onderzoek. Kavanaugh probeerde die vraag vaak te vermijden, maar zei ook dat hij zou doen wat de commissie van hem verlangde. In zijn openingsverklaring had hij gezegd ‘aan elk gewenst onderzoek mee te werken.’ Daarmee suggereerde hij ook aan een FBI-onderzoek mee te werken.

Vanaf dat moment leek het er niet meer toe te doen of Fords beschuldiging waar was, maar dat de Democraten een complot hadden gesmeed om van Kavanaugh af te komen

In antwoord op die vragen zei hij verschillende keren dat de FBI niets anders zou doen dan de juridische commissie nu deed, namelijk gezworen verklaringen afnemen van getuigen. Maar daarbij gaat Kavanaugh voorbij aan het feit dat FBI nieuwe feiten of getuigen zou kunnen vinden, die de juridische commissie mogelijk niet vindt. De Democratische senator Dick Durbin wijdde zijn vijf minuten volledig aan de mogelijkheid van een FBI-onderzoek en vroeg Kavanaugh op de man af: ‘Wilt u nu uw steun betuigen aan een FBI-onderzoek?’ Kavanaugh gaf aan alles te doen wat de commissie van hem vraagt. Waarop Durbin vroeg: ‘Uw persoonlijke mening, vindt u dat (een FBI-onderzoek, nvdr.) het beste om te doen?’ Kavanaugh bleef stil, en antwoordde daarna dat hij uit zichzelf had gezegd gehoord te willen worden door de commissie en dat de aanklacht tegen hem eerder naar buiten had moeten komen. Hij ontweek daarmee de meest directe vraag over een FBI-onderzoek en lijkt er dus niet achter te staan. Democraten en mensen die Ford geloven, zullen dat zien als twijfelachtig: als Kavanaugh echt honderd procent onschuldig is, waarom wil hij dan niet meewerken aan een FBI-onderzoek?

270https://www.youtube.com/videohttps://i.ytimg.com/vi/KarfSPkhqoo/hqdefault.jpghttps://www.youtube.com/user/7NewsDenver480Denver7 – The Denver Channel4803601.0YouTube

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Sen. Durbin asks Kavanaugh if he wants an FBI investigation

Een Democratisch complot

De Republikeinen hadden de openbaar aanklager Rachel Mitchell uit Arizona, gespecialiseerd in seksueel misbruik-zaken, aangenomen om namens hen de vragen te stellen. Mitchell stelde alle vragen namens de Republikeinen aan Ford, en begon daarmee ook tijdens de getuigenis van Kavanaugh. Maar na ongeveer een uur aan vragen, brak een emotionele Lindsey Graham, die bekend staat als fervent supporter van Trump, het woord. Hij beschuldigde de Democraten in de commissie van vuil spel en zei dat ze het met hun tactieken elke toekomstige kandidaat onmogelijk maakten benoemd te worden. Hij beschuldigde de Democraten ook van misbruik van Ford. ‘Jullie hadden nooit de intentie dr. Ford te beschermen. Ze is net zo goed een slachtoffer als u (waarbij Graham wees naar Kavanaugh, nvdr.).’ Na Grahams uitbarsting werd kort geschorst en bij terugkomst zat Mitchell nog wel in de zaal, maar stelde geen vragen meer namens Republikeinse senatoren.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
270YouTubeLindsey Graham erupts: Kavanaugh hearing an unethical shamCNN1.0480https://www.youtube.com/user/CNN360videohttps://i.ytimg.com/vi/RTBxPPx62s4/hqdefault.jpghttps://www.youtube.com/480

Vanaf het moment dat Graham zijn pleidooi tegen de Democraten hield en Mitchell van het toneel verdween, veranderde de hoorzitting in een toneel van partijdigheid. Vanaf dat moment leek het er niet meer toe te doen of Fords beschuldiging waar was, maar dat de Democraten een complot hadden gesmeed om van Kavanaugh af te komen. Het is die verhaallijn die de Republikeinen de komende dagen naar verwachting vast zullen houden, zodat de commissie morgen stemt om Kavanaugh officieel voor te dragen, zodat hij volgende week alsnog benoemd kan worden de Senaat.

Het is te hopen voor de Republikeinen dat er geen nieuwe getuigen naar voren komen die het verhaal van Ford of een van de andere beschuldigers bevestigen. Of dat een nieuwe beschuldiger in de tussentijd naar voren komt.

Partner Content